Ilona

sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Awan & Hetan eroavaisuudet

Aikani seurailin koirien leikkejä ja aloin miettimään miten paljon nuo hurtat toisistaan eroavatkaan. Vai eroavatkokaan juuri yhtään. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että ne ovat kuin yö ja päivä. Muutenkin kuin väritykseltään ;)

Kotona kumpikin osaa olla rauhassa; makoilevat yleensä samassa huoneessa missä minä olen. Useimmiten sohva on se paikka missä on hyvä ottaa tirsat. Jos nousen/lähden liikkeelle esim. sohvalta vessan suuntaan, saattaa kumpikin koira nostaa päätään ja todeta, etten mennyt kauas. Jos taas lähden keittiön suuntaan, ja siellä jotain rapistelen, niin heti on kaksi uteliasta pystykorvaa kurkkimassa josko jotain hyvää liikenisi niillekin. Eipä liikene, ellen niille mene ruokaa laittamaan ;)
Kun iltaisin menen itse nukkumaan, Awa tulee heti perässä ja laittaa viereen maate. Heta saattaa jäädä nukkumaan sohvalle tai omalle pedilleen, mutta kyllä sekin sitten jossain vaiheessa yöllä hyppää sängylle uinumaan pienelle kerälle.


Leikkiessään Awa pitää ihmeellistä (joskus jopa ihan ärsyttävää) örinämörinää, kun taas Heta leikkii hiljaa. Vähän saattaa tuhista silloin tällöin, mutta sen kummallisempaa ääntä ei leikkiessään tosiaan pidä.

Toisten koirien kanssa Heta on mahtava. Se on kaikkien kaveri ja alistuu jos on tarvetta. Jos toinen koira ei tykkää, se lähtee tilanteesta pois. Se ei ole koskaan yrittänyt provosoida toista koiraa.
Awa on tässä tapauksessa ihan toista maata.. Se on toisia koiria kohtaan varautuneempi ja on minusta helposti mustis.. Sen käyttäytyminen riippuu paljon myös siitä miten toinen koira käyttäytyy. Jos toinen koira provosoi, Awa lähtee herkästi mukaan. Vaatii oman aikansa, että Awa toiseen koiraan tutustuu ja tämä tutustuminen etenee parhaiten lenkkien muodossa; Awa tottuu siihen, että toinen oudompi koira siinä vierellä nyt kävelee ja välillä pääsee haistelemaan toista ns. ohimennen.

Jos Awa on vieressäni ja toinen (vieraampi) koira siihen lähelleni yrittää tulla, Awa kyllä ilmoittaa heti kantansa.. Paitsi jos en kiinnitä huomiota kumpaankaan koiraan, niin siten yleensä vältytään ärinöiltä. Ainakin vielä toistaiseksi Heta on ainut sellainen koira, jonka Awa hyväksyy täysin; päästää sen lähelleen, hakeutuu itse sen viereen, leikkii sen kanssa, syövät yhdessä vierekkäin ruokansa ja järsivät luita kylkikyljessä jne..

Uusiin ihmisiin kumpikin on tutustumassa heti, hännät heiluen. Uusiin asioihin Awa menee ehkä vähän rohkeammin mukaan kuin Heta.. Asiasta riippuen; Awa saattaa mennä tutustumaan heti tai pienen houkuttelun jälkeen. Se selkeästi ajattelee ja järkeilee "mitä mä tästä hyödyn".
Hetakin kannustuksen avulla rohkaistuu.


Kun treenataan ja saadaan oikea vire päälle, niin Awa tekee innoissaan ja jaksaa keskittyäkin olennaiseen. Hetalla menee joskus yli ja se yrittää tehdä kaiken mahdollisen saadakseen herkun :D Innoissaan Hetakin siis tekee, mutta siltä menee vähän pidempään löytää se oikea mielentila hommaan.
Tokoillessa Awan maahanmeno on nopea, samoin luoksetulo on mukavan "räjähtävä". Hetan kanssa ei nyt siis sen kummemmin tokoilla vaan peruskäskyjä vielä(kin) treenitään, mutta istumaanmeno alkaa olla melko nopeaa. Maahanmenoa täytyy avustaa käsimerkein, se on vähän (vielä?) hitaamman puoleinen, mutta eiköhän se tuosta.. :)

Palkkana kummallekin käy parhaiten namit, mutta lelullakin kyllä palkkautuvat. Hetalle käy myös kehut ja rapsutukset, Awa taas on niitä kohtaan jokseenkin välinpitämätön ja yleensä odottaa lelua tai herkkua palkaksi. Kuitenkin olen Awan kanssa alkanut esim. tokoillessa käyttää kehupalkkaa enemmän ja yrittänyt sitä herkkupalkkaa jättää vähemmälle, ja pikkuhiljaa se on tainnut alkaa tajuta, että kehut ovat aivan yhtä hyviä palkkana kuin herkutkin ;)
Awan taistelutahto on voimakkaampi, tykkää vetoleikeistä. Se ei vaan nälvä lelua vaan ottaa kiinni ihan kunnolla ja vetää. Heta taas ei järin taistelutahtoinen ole. Se pureskelee vetolelua etuhampaillaan, eikä juurikaan innostu vetämään.

Näistä kumpikaan ei ole paukkuarkoja. Ukkosta ei pelkää kumpikaan eikä ilotulitteita.
Nämä kaksi on erilaisia, mutta kuitenkin niin samanlaisia :D Hörökorvaisia nappisilmiä! :)


Kevät 2012 (Kyllä, Awa oli IRTI!) ^_^

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti