Ilona

perjantai 16. kesäkuuta 2017

Tokon alkeet, osa 4

Tokotreenit vesisateessa - "ei haittaa!", tuumaa Viva :D
Matkattiin Kauhajoelle tokoilemaan Vivan ja Frinin kanssa. Vivan kanssa osallistuttiin alkeiskurssille, Frinin kanssa treenailin välillä, kun tuli odottelua ja Viva sai siksi aikaa mennä odottamaan sivuun. Sivussa odottelu ei kyllä oikein Vivalta luonnistu - etenkään hiljaa. Koko ajan tasaiseen tahtiin haukkuu, kun joutuu odottelemaan ja näkee, että muut tekee. Tässä asiassa se saisi kyllä ottaa äidistään mallia :'D Frini kun osaa odotella sivummalla niin hienosti, hiljaa ja täpistelemättä. Mutta ehkä Vivakin vielä joskus oppii - toivottavasti.

Tänään harjoiteltiin ruutua. Me tehtiin herkkualustan avulla, koska se on Vivalle ennestään tuttu. Hienostihan se alustalle eteni. Alkuun annoin "mene" -käskyn, kuten agilityssäkin eteenlähetyksessä. Muutin kuitenkin käskyä, koska onhan tässä nyt vähän erilainen juttu, kun on tötsiä ja ruutunauhat ja kaikki - koiran pitäisi hahmottaa tokokentällä, että tämä on se ruutu minne mennä. Käskyksi tähän siis "ruutu". Sain myös vinkin, että voisin Vivalle opettaa myös kosketusalustan, jonka sitten laitan ruutuun samalla tavalla kuin tuon herkkualustan ja kun lähetän koiran ruutuun, sen on etutassuillaan kosketettava kyseiseen alustaan. Tällaista varten joskus muutama vuosi sitten hankin hiirimaton, mutta se on jäänyt oikeastaan täysin käyttämättömäksi, kun en Frinille kosketusalustaa koskaan opettanut. Josko nyt opettaisi niin Vivalle kuin Frinillekin.

Tehtiin myös taas perusasentoja ja seuraamisia. Kivan tiiviisti istuu viereen ja seuraa. Käännöksetkin on kivan näköisiä. Pysähtyessäni Viva myös istuu itsenäisesti. Ilman käsiapua se ei vielä tosin tee seuruuta, mutta perusasentoon istumiseen olen sitä apua jo saanut vähennettyä.
Sivummalla harjoiteltiin itseksemme paikkamakuuta - hyvin pysyi häiriöstä huolimatta.

Kapulan pitoa / noutamistakin alettiin harjoitella tunnarikapulan avulla, joka saatiin kouluttajaltamme. Frinillehän tämä täytyi opettaa niin, että palkkasin kun vilkaisikin kapulaa ja siitä aloin pikkuhiljaa nostamaan kriteeriä; kapulaan kosketus -> palkka -> kapulan suuhun ottaminen -> palkka -> kapulan nostaminen sentin maasta -> palkka jne. Tietenkin ajattelin, että no varmaan samalla tavalla Vivallekin, mutta se vain tapitti käsiäni herkkujen toivossa. Sitten kokeilin ottaa kapulan ja antaa sen Vivalle - sehän nappasikin sen suuhunsa, joten "jes!" (vapautus) ja palkka. Toistettiin tätä muutaman kerran ja lopetettiin.

Frinin kanssa perusasentoja ja seuruuta. Teki hyvin eikä edes haukkunut. No muutaman kerran haukahti, mutta ei sellaista "jee haukun, kivaa, jee". Pysähtyessäni istui perusasentoon ilman eri käskyjä, ei ennakoinut seuruuseen lähtöjä. Paikkamakuuta harjoiteltiin myös pienellä välimatkalla, pysyi hyvin ja oli hiljaa. Treenikaveri kulki koiransa kanssa Frinin takaa; Frini vähän vilkaisi, jotta mikäs siellä, mutta käänsi katseensa samantien takaisin muhun päin. Kaukoja tehtiin kerran, sekin meni hyvin. Rally-tokoa ajatellen tehtiin myös yksi perusasennosta eteen istumaan siirtyminen ja siitä takakautta takaisin perusasentoon. Eteen istumaan siirtymiseen annoin pienen käsiavun, muuten meni pelkillä käskyillä.

Hyvät treenit kummankin puikkiksen kanssa taas! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti