Ilona

keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Ralliratoja & TOKOa

Rallykurssilla tehtiin pari erilaista rataa.

Ensimmäisellä radalla mukana oli seuraavat kyltit nro:

1. Lähtö
26. Istu
30. Liikkeestä maahan

3. Käännös oikeaan
13. Juosten
14. Normaali vauhti
7. Täyskäännös oikeaan
22. Koira eteen + oikealta sivulle, istu
11. 360* vasempaan
2. Maali

Toisen radan kylttejä en sitten tarkalleen muistakaan, kun keksin radan "lennosta" ja vähän vain muutin kylttejä. Pari erilaista eteentuloa ja siirtymistä sivulle, istumisesta juosten, istu + maahan, 360* oikeaan, 270* vasempaan.. Nuo ainakin taisi olla. Radan lähdössä alettiin jo vähän harjoitella myös sitä, että minä annan luvan lähtöön - tottuu koirakin siihen, että joku muu höpöttää vieressä. Hyvin koirat kestivät ja kuuntelivat vain ohjaajiaan, huippua! Ens viikolla jatketaan ja taidetaan ottaa radalle mukaan pujottelut/spiraalit :)


Tokokurssilla aloitettiin luoksepäästävyydestä; koira perusasentoon istumaan viereen, mulla oli herkku oikeassa kädessä ja kehuin Friniä rauhallisesti. Sanna tuli ihan meidän eteen, kehuin Friniä, käteltiin Sannan kanssa ja Frini pysyi hienosti paikoillaan. Sanna lähti seuraavan koirakon luo, palkkasin Frinin herkulla, kehuin vielä rauhallisesti muutaman kerran ja vapautin. Varsin kivasti siis meni tämä osio :)

Sitten seuruuta liikkuroituna; suhtkoht hyvin Frini seurasi, vaikka oma asenne oli vähän epävarma, koska Frini seurasi ilman hihnaa. Yritin ottaa reippaamman asenteen ja meni paremmin. Pysähdyksissä Frini kyllä istui, mutta jäi ihmeen kauas ja vinoon - ennen on pysähtynyt ihan viereen ja melko suoraankin. Hetki mietittiin, että miksi se noin nyt tekee ja mitä voitaisiin kokeilla. Sitten tehtiin niin, että seuruuttaessa oma käteni oli takin sauman kohdalla ja kun pysähdyttiin, autoin Frinin viereen siirtämällä omaa kättäni irti kropasta noin 10cm - ja se toimi; Frini istui taas oikeaan paikkaan. Tätä muutaman kerran ja viimeinen toisto oli 'täydellinen', joten jätettiin siihen.

Sitten noutoa. Tai lähinnä Sanna halusi nähdä missä vaiheessa jokaisen noudon opettaminen on. Frinillähän se on nyt siinä vaiheessa, että se osaa sen kapulan nostaa lattialta. Vielä kuitenkin aloitetaan harjoitus ihan siitä, että Frini ensin katsoo kapulaa, josta palkkaan. Sen jälkeen nostan kriteeriä ja odotan, että koskee kapulaan. Kun tätä tehty pari toistoa, vaadin jo sen, että ottaa kapulan suuhunsa. Seuraavaksi sitten täytyy vaatia hivenen pidempää suussapitoa. Tätä on ollut hauska opettaa, koska tässä oikein huomaa miten koira miettii ja aivot raksuttaa, että mistä toiminnasta sen herkun saisi. Ja sitten kun koira asian hoksaa, niin voi vitsi miten kivaa onkaan! :D

Seuraavana luoksetulo; koira perusasentoon, jätin koiran "odota" -käskyllä. Frini haukahti ja kielsin -> hiljeni. Sanna liikkuroi; "matka riittää" ja käännyin kohti koiraa, jonka jälkeen Sanna sanoi "käsky". Tästä Frini vähän meinasi häiriintyä; peppu nousi maasta ehkä pari senttiä, mutta pysyi kuitenkin muuten paikoillaan ja lähti liikkelle vasta, kun sanoin "tänne". Käsiavulla ohjasin sivulle istumaan perusasentoon.
Lopuksi paikkamakuu. Mentiin taas kokeenomaisesti vuorotellen makuulle, oltiin rivissä ensimmäisinä. Frini meni hyvin ekasta "maa" -käskystä maahan ja pudotin pian nakinpalan koiran etujalkojen väliin palkaksi. Siinä odotellessa muiden maahanmenoja, Frini ehti nousta puoliksi istumaan, mutta käskytin vain maahan uudestaan. Sitten jätettiin koirat - siirryin noin 5 metrin päähän ja huomasin, että Frini makaa lonkallaan, joten kävin sen korjaamassa, kun en tykkää, että makaa paikkamakuussa niin ^^' Sen jälkeen pysyi hyvässä asennossa makaamassa ja menikin kivasti loppuun saakka. Palattiin koirien viereen, palkkasin heittämällä herkun Frinin etujalkojen väliin. Vuorotellen taas noustiin istumaan, kuten kokeessakin ja meni hyvin. Käytin tässä "istu" -käskyä.

Kotiläksynä sitä koiran takapäänkäytön opettelua sekä kapulanpitoa! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti