Ilona

keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Rallya & tokoa

Rallyyn pääsi tänään paikalle ainoastaan yksi kurssilainen - onneksi edes he pääsivät! :) Pidettiin rennot privaattitreenit ja Frininkin kanssa käytiin radalla sillä aikaa, kun kurssikoirakko piti pientä levähdystaukoa :)

Ekalla radalla oli kyltit nro:
1. Lähtö
13. Juosten
19. Pujottelu
14. Normaali vauhti
30. Liikkeestä maahan
5. 270* käännös oikeaan
11. 360* vasempaan
9. Vasen täyskäännös (saksalainen)
6. 270* käännös vasempaan
24. Istu + 1 askel, istu + 2 askelta, istu + 3 askelta, istu
22. Eteen + oikealta sivulle, istu
2. Maali

Toisella radalla kyltit nro:
1. Lähtö
3. Käännös oikeaan
26. Istu
25. Koira eteen + 1 askel peruuttaen, istu + 2 askelta peruuttaen, istu + 3 askelta peruuttaen, istu
4. Käännös vasempaan
8. Täyskäännös vasempaan
29. Istu + maahan
6. 270* käännös vasempaan
15. Askel oikealle
19. Pujottelu
23. Koira eteen + vasemmalta sivulle, istu
2. Maali


TOKOssa tehtiin ensimmäisenä luoksepäästävyysharjoitus; koirat perusasentoon vierelle ja kouluttajamme Sanna käväisi jokaisen luona moikkaamassa niin ohjaajaa kuin koiraakin. En palkannut Friniä Sannan ollessa meidän luona vaan vasta sitten, kun "liike" oli ohi. Frini pysyi vieressä loistavasti koko ajan.
Seuruut liikkuroituna - melko väljää seuraamista, mutta nyt sentään muistin itse avittaa koiran oikeaan kohtaan istumaan pysähdyksissä, kun on alkanut jäämään ihan liian kauas ja vinoon. Tätä nyt vaan olisi harjoiteltava lisää, lisää, lisää. Pienissä pätkissä ja tehtävä koiralle selväksi oikea paikka seuruussa.
Liikkeestä maahanmenoa treenattiin myös - Frinistä kuoriutui ryömijä ja ennakoija..! Taas jouduin melkeinpä pysähtymään ja antamaan oikein kunnon käsi-/vartaloavun, jotta meni maahan.. Voi hohhoijjaa, neiti kyllä tietää nykyään mitä "maa" tarkoittaa, mutta.. Kädessä ollut nakki taisi olla ehkä se suurin syypää tuohon eteenpäin ryömimiseen! Taidetaan siis ottaa maahanmeno uudestaan syyniin oikein kunnolla ja vahvistella sitä(kin). Frini myös ennakoi perusasentoon nousun, joten täytynee alkaa tehdä liikettä myös niin, että vapautan sen makuulta enkä käskekään istumaan joka kerta, kun palaan sen viereen - ehkä se oppisi siten kuuntelemaan tarkemmin käskyjä eikä ennakoisi? ^^'

Luoksetulo; koira perusasentoon, "odota" ja Frinihän tähän käskyyn tietenkin kommentoi haukahtamalla pari kertaa. Kielsin -> hiljeni -> sanoin uudelleen "odota" ja taas piti pienesti kommentoida. Paikoillaanhan se siellä pysyi kuitenkin ihan hyvin ja kun olin riittävän matkan päässä, Sanna sanoi "käsky". Aavistuksen Frini taisi nykäistä (meinasi siis lähteä), mutta malttoi sitten kuitenkin odottaa hienosti mun "tänne" -käskyä. Käsiavulla ohjasin Frinin perusasentoon. Nuo Frinin kommentoinnit pitäisi saada pois - kokeessa niistä tulee miinuksia vaikka liike menisikin muuten hyvin.
Noudon opettelua; Aloitettiin siten, että kapula oli maassa ja vaadin kerran Friniltä, että nostaa sen vain maasta irti muutaman sentin. Seuraavaksi vaadinkin jo enemmän; Frinin oli nostettava se niin, että sain kapulasta kiinni -> "jes" ja palkka. Ja taas nostin vaatimustasoa; tiputin kapulan maahan ja Frini nosti sen niin, että sain taas kapulan itselleni -> "jes" ja palkka. Sitten nakkasin kapulan noin metrin päähän ja Frini palautti sen oikein. Sanna rohkaisi heittämään kauemmas ja hienostihan Frini sen kapulan parinkin metrin päästä palautti. Heitin vielä kauemmas, noin kolmen metrin päähän, ja sieltäkin saakka Frini nouti kapulan loistavasti! Käskysanana "tuo". Täytyy vaan muistaa kehua Friniä hillitysti, kun palauttaa kapulaa; ei liikaa, ettei innostu ja pudota kapulaa, mutta kuitenkin niin, että tietää tekevänsä oikein. Aika hieno pieni noutajan alku mulla :')

Paikkamakuutakin treenattiin osittain kisanomaisesti eli käskytettiin koirat yksitellen maahan - tässä muistaakseni meni ekasta käskystä maahan. Kehuin hillitysti. Sitten jätettiin koirat ja siirryttiin noin viiden metrin päähän. Koirat makoili hienossa rivissä. Käytiin kaikki yhdessä välillä palkkaamassa koirat; hillitysti ja palattiin takaisin samalle paikalle mistä lähdettiin. Odoteltiin vielä tovi ja sitten palattiin takaisin koiran viereen - ja Frini ennakoi perusasennon.. Käskytin uudestaan maahan ja Sanna käskytti mut uudestaan 2-3 metrin päähän koirasta ja palaamaan sitten takaisin koiran viereen. Nakkasin nakin Frinin etutassujen väliin ja kävin vielä uudestaan 2-3 metrin päässä ja palasin taas takaisin Frinin viereen. Enpä muista vapautinko Frinin makuulta vai käskytinkö vielä perusasentoon..
Kaukot ei nyt jostain syystä olleet niin sujuvat kuin ovat olleet aiemmin. Tuntui olevan vähän ulapalla koko koira, en vaan tiedä miksi. Ei tosiaan meinannut ensin mennä maahan; "en ole ikinä kuullutkaan mitä tuo tuollainen käsky tarkoittaa" -ilmeellä tuijotti mua.. :'D Käsiavulla sitten sain Frinin menemään maahan ja siirryin noin metrin päähän koiran eteen. Ollessani koiran edessä nuo käsimerkithän olisivat sallittuja suullisten käskyjen yhteydessä, mutta en sitten hoksannut niitä käyttää - koska Frini nyt on osannut nuo asennonvaihdot ihan mukavasti jo ilman niitäkin. Käsiavuilla vaihdot sitten jotenkuten onnistui, mutta Frini liikahti aavistuksen eteenpäin.
Estehypyssä jätin koiran "odota" -käskyllä, johon Frini taasen tietenkin kommentoi muutamalla sanalla. Jäi kuitenkin paikoilleen istumaan. Siirryin hypyn toiselle puolelle ja kutsuin koiran "hyppy" -käskyllä luvan saatuani. Tarkoituksenihan oli tässä käyttää "yli" -käskyä, mutta tuo "hyppy" -käsky vaan tuli suusta mitään sen kummemmin miettimättä.. Joo'o, opeta tässä nyt sitten koiraa, kun itselläkin riittää opeteltavaa ;D Noh, tuolla käskyllä Frini ainakin hyppäsi ja käsiavulla ohjasin perusasentoon.

Mukava treenikerta, vaikka oltiinkin Frinin kanssa vuorotellen vähän ulapalla :p Noutoharjoitukseen oon erityisen tyytyväinen ^_^

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti