Ilona

keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Virallinen silmätarkastus

Ajeltiin tänään Kokkolaan, Kokko-Vetiin, tarkistuttamaan Frinin silmät. Kimppakyydillä mentiin ja tarkastuksessa kävi samalla myös bouvier sekä pari muuta pk collieta. Silmät peilasi Taina Lehtonen.

Meidän aikamme oli puoli yhdeltä, jolloin kirjoiteltiin paperit valmiiksi ja eläinlääkäri laittoi koirien silmiin silmäteriä laajentavat silmätipat, joiden annettiin vaikuttaa noin puolen tunnin ajan ennen varsinaista peilausta. Silmätippojen vaikutus kestää kokonaisuudessaan noin pari-kolme tuntia, jolloin silmät saattavat olla hieman valonarat. Lisäksi käytettävät silmätipat eivät ole dopinglääkettä, joten varoaikaa ei ole - jo seuraavana päivänä voi siis huoletta osallistua esim. koiranäyttelyyn. Koiraa ei tarvitse rauhoittaa silmätarkastusta varten ja tutkimus on täysin kivuton.

Kun tuo puoli tuntia tippojen laitosta oli kulunut mentiin vuorotellen vastaanottohuoneeseen, jossa eläinlääkäri tarkisti ensin, että koiralta löytyy virallisessa silmätarkastuksessa vaadittu tunnistusmerkintä (mikrosiru). Sitten huoneesta sammutettiin valot ja eläinlääkäri tutki ensin silmänpohjan epäsuoran oftalmoskoopin (valolähde + linssi) avulla. Tämän jälkeen hän tarkasti muut silmän osat biomikroskoopin (>10 x suurennos) avulla. Löydökset hän kirjasi viralliseen silmätarkastuskaavakkeeseen, josta tulokset tallennetaan Suomen Kennelliiton rekisteriin. Perinnöllisten silmäsairauksien osalta tulokset ovat julkisia.

Frinin silmät olivat muuten puhtaat, mutta kummastakin silmästä löytyi yksi pieni/hentoinen ylimääräinen ripsi. Tuloksena siis lievä distichiasis, mikä ei kuitenkaan koiran elämää haittaa millään tavalla.
Kuten oheisessa kuvassa; samanlaisella iloisella ilmeellä jatketaan tästäkin eteenpäin

Osa tekstistä lainattu Animagin sivuilta (mm. nuo hienot nimet tutkimuksessa käytetyille välineille :p).

2 kommenttia: