Ilona

keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Tokoilua ja sosiaalistamista


Maanantaina päästiin koulusta neljän paikkeilla ja puoli kuudeksi sovittiin treffit keskustaan Sonjan+Reetun & Wilman+Irkun kanssa. Lenkkeiltiin keskustassa ja alusta saakka kunnon natsikuri päällä. Ei kiskomista, ei haukkumista. Eteenpäin ei menty, jos remmi ei löystynyt. Aika-ajoin tämä alkoi tuottaa tulosta ja mentiinkin ihan hienosti jonossa ja ohiteltiin ihmisiä niistä piittaamatta. Eräs vastaantullut pariskunta oli tosin aika erikoinen (en voi jättää mainitsematta tätä..).. Minä ja Awa menimme edellä ja ohitimme pariskunnan hienosti, Awa piti kontaktia muhun koko ajan ja palkkasin sen hienosta suorituksesta tietenkin. Sonja ja Reetu tulivat muutaman metrin meidän perässä ja ohittivat hekin hienosti vastaantulleen pariskunnan ja samoin tekivät Wilma & Irkku. Kuitenkin vastaantulleen pariskunnan kaksilahkeinen avasi sanaisen arkkunsa "pitäkää ne koiranna kiinni!".. Ööö, nehän oli? Mitä ihmettä, ne oli kiinni. Mies uhkasi jopa tappaa koirat, jos ne hänen lähelleen tulevat.. Aika sanattomaksi veti miehen käytös. Ymmärrän kyllä, jos pelkää koiria, mutta ei sitä nyt noin tarvitsisi käyttäytyä ihan ilman aihetta! Ja nuo kommentitkin (paitsi tuon tappamisella uhkaamisen..) olisin voinut ehkä ymmärtää, jos koirat olisivat oikeasti olleet irti tai, että ne olisivat edes meinanneet mennä pariskunnan "iholle" (ts. haistelemaan, hyppimään..). Tai joku olisi edes haukahtanut tms. Mutta ei, ohitus meni kaikkien osalta upeasti ja sitten tullaan aukomaan päätä syyttä suotta -.-'



Jäi aika negatiivinen kuva ihmisistä tuon tilanteen jälkeen, mutta onneksi maailmaan mahtuu paljon positiivisia ja ihaniakin ihmisiä. Takaisin keskustaan päin mennessä vastaan tuli nainen, jolla oli mukanaan kaksi labradorinnoutajaa, jotka myös tarvitsivat toisten koirien ohittamisessa harjoitusta. Ohimennen tuumattiin, että pientä koulutuslenkkiä tässä mennään ja ohituksia mekin treenaillaan. Siinä sitten tehtiin muutamat ohitukset labbiksien kanssa. Mukavaa, että tuollaisiakin ihmisiä on. Tästä jäi niin hyvä mieli :)



Käväistiin koulun tallilla samalla reissulla, jotta Sonja saa siivottua hevosensa sekä poninsa karsinat ja haettua ne sisälle. Awasta tuli hetkeksi aikaa tallikoira ja näkihän se niitä hevosiakin tietenkin. Yksi hevonen oli jo karsinassaan, eikä Awa edes alkuun tajunnut, että siellä tosiaan on hevonen. Vasta sitten kun se hörähti, Awa havahtui "mikä se oli? Mikä tuolla on?". Sonja sai karsinat siivottua ja sitten haettiin hepat sisään, Awan kanssa katseltiin vähän kauempaa ja odotetusti Awa niille haukkui, mutta välillä kyllä hiljenikin vain katselemaan, ja välillä otti pyynnöstä ihan kontaktiakin, josta palkkasin tietenkin heti.
Lenkki oli oikein mukava, kiitos paljon lenkkiseurasta Wilma & Sonja! :)



Eilen oli itselläni iltanavetta ja siitä syystä vapaata oleskelua kahdestatoista kolmeen. Päätettiin Lindan, Jessican & Tiian kanssa (joilla myös oli iltanavettavuoro) mennä tokoilemaan J:n luo ja sen jälkeen lähteä läheiselle peltoaukealle vähän juoksuttamaan koiria. Päätin ottaa Awan mukaan tänäänkin, koska se tarvitsee enemmän sosiaalistamista ja samalla saatiin hyvin treenattua sitä tokoakin. Awa hyppäsi Lindan autoon ongelmitta (yleensä vähän vieroksunut matkustaa muissa autoissa kuin omassa) ja matkustikin takapenkillä hienosti eikä piitannut takaboxissa olleesta Kurkostakaan mitään!
Päästyämme Jessican luo aloitettiin tokoilu. Ensin vuorossa oli J:n koirat Ilo ja Muru, sitten Kurko ja hännänhuippuna Awa. Seuraaminen oli välillä vähän väljää, mutta oon iloinen Awan kontaktista! Kattokaa ny kuvista sitä! Aww. Oli taas mukava vähän tokoilla porukalla ja saada vinkkejä miten parantaa omia koulutustapojaan. Awa piti tosiaan tuota kontaktiakin tosi kivasti ja siitä saatiinkin hieman kehuja ja ollaan kuulemma kehityttykin ;) Ja kieltämättä, ollaanhan me. Vielä kuitenkin on paljon harjoiteltavaa, mutta hiljaa hyvä tulee. Eipä meillä mitään kiirettäkään mihinkään ole. Treenaillaan omaan tahtiin ja niin, että tekeminen pysyy mukavana eikä siitä tule ns. pakkopullaa. Jos tuntuu, että itseä ei kiinnosta tokoilla, niin sitten ei tokoilla. Simple as that :)
Tokoilun jälkeen lähdettiin matkaan autoilla ja ajettiin hetki, että päästiin peltoaukealle, joka oli vähän sivummalla eikä lähellä kulkenut mitään isompaa tietä. Awalle laitoin liinan. Oltiin uudessa paikassa enkä tohtinut ottaa riskiä ja päästää irti vain kokeillakseni pysyykö se siinä. Liinassa ollessaan kyllä tuli luokse tosi hyvin, kun sitä pyysin. Möh, sanon tämän aina, mutta ehkä joskus sitten Awakin saa kulkea vapaana (silloin tällöin). Toivossa on hyvä elää, sanoi lapamato. Tunnin verran koiruudet juoksenteli ja heitettiin me itseki siinä pieni lenkki samalla, kunnes piti palata takaisin autoille, ja lähteä kohti koulua ja iltanavettaa. Kiitoksia L, J & T! :)



Tänään aloin koulussa raksatunneilla tekemään tokon hyppyestettä. Sirkkelöin vaneerista kahdeksan kappaletta kymmenen senttimetrin korkuisia paloja. Ei, en aio hypyttää koiria 80cm:n korkuisella esteellä, vaan muutama 'lankku' on ihan vain varalla mikäli käytössä olleista 'lankuista' menee joku joskus rikki. Huomenna vielä tukipuut ja ehkä maalia pintaan (tai vain pelkkää lakkaa).. Sitten olisi este valmis! :) Joskus myöhemmin sitten tietenkin laitan kuvaa tänne siitä ;) Tänään nähtiin myös uroskoiran kastraatio. Itse leikkaus on nopea toimenpide, mutta esivalmistelut vievät suuremman osan ajasta.



Illalla otin koirien kanssa pienet treenituokiot ihan vain tässä sisällä. Hetan laitoin makuuhuoneen puolelle siksi aikaa, kun treenasin Awan kanssa. Otettiin katsekontakteja, perusasentoa ja liikkeestä maahanmenoa. Kaukokäskyjäkin yhtäkkisestä päähänpistosta kokeilin ("istu, maahan, seiso") ja hitto, toi teki ne! Ja vielä nopeasti! Äääää, mikä fiilis! :D En ees viittiny kokeilla toista kertaa, lopetin heti ekaan kokeiluun ja onnistumiseen. Jäi ainakin varmasti se huippufiilis kummallekin! ^_^

Koiran vaihto ja Hetan kanssa sitten taas harjoiteltiin katsekontaktia. Istumista ja maahanmenoakin pari kertaa. Ns. uusina asioina "Odota -> saa ottaa" ja "Ei ota". Hyvin tyttö kyllä hoksasi asiat, ei vielä tietenkään niitä osaa, mutta näillä toistoilla jo jätti herkun maassa rauhaan, kun sanoin "ei ota". Samoin malttoi jo odottaa lupaa ottaa herkun kädestä kuullessaan "saa ottaa". En tietenkään näitä samaan syssyyn ottanut vaan välissä oli helpompia juttuja, kuten esim. istumista ja välillä pidettiin pieniä taukojakin ja leikittiin lelulla.
Nyt vielä pikapuoliin käyttämään tyttöset ulkona ja sitten unosille! :)










2 kommenttia:

  1. Valtavaa kehitystä havaittavissa! ;) Ja toko esteestä, älä unohda syytä x miksi tokoesteeseen tuli muutama ylimääräinen lankku :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hah, aaaaivan ;D hyvähän niitä on varooksi olla, jos sattuu käymähän niin, jotta se syy X tulee joskus kuvioihin.... ;)

      Poista