Ilona

tiistai 23. heinäkuuta 2013

Pentukurssin viimeinen kerta

Niin se vain on, että tänään oltiin viimeistä kertaa pentukurssilla. Äkkiä on kuusi viikkoa mennyt! Tällä kertaa ohjelmassa oli kontaktin pitämistä kävellessä, toisten koirien ohittamista (oma kontaktissa), luvan odottamista, ruutuun irtoamista, herkun jättämistä rauhaan ja luoksetuloa.
Asetuttiin aluksi rinkiin ja siitä lähdettiin etenemään kohti ringin keskiosaa. Joka askeleella katsottiin, että koira pitää kontaktin ja palkattiin jos näin oli. Kontaktia Frini piti hyvin, välillä vilkuili muita koiria, mutta kuitenkin otti kontaktin nopeasti uudelleen.
Seuraavaksi asetuttiin riviin ja lähdettiin vuorotellen ohittamaan toisia koirakkoja, mieluusti niin, että se kontakti pysyi koko ajan ohittaessa. Tämäkin meillä meni tosi kivasti, ei moittimista. Ohjaajan kommentti "tosi hyvä!" :)



 














Tämän jälkeen tehtiin tötsistä "oviaukot", joissa pennun piti odottaa lupaa jatkaa matkaa. Meillä tätä odottamista harjoitellaan joka kerta, kun mennään ovesta (ja ruokailutilanteissakin odotellaan lupaa) ja siitä oli tässä hyötyä. Frini osasi odottaa lupaa. Ensimmäisellä "oviaukolla" tosin meinasi tulla heti perässä kun itse astuin "ovesta" ulos, mutta palautin sen vain takaisin paikkaan missä sen piti odottaa. Kun sen siihen palautin ja sanoin uudelleen "odota", niin tajusi, mikä oli homman juju.
Seuraavaksi harjoiteltiin ruutuun irtoamista. Tämä on siis yksi tokoliike, jossa koira lähetetään ruutuun. Asetettiin ruudun keskelle kansi, jonka päälle laitettiin muutama herkku niin, että koira näki ne. Koira ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa saanut herkkuja ottaa vaan mentiin ruudun reunalle ja annettiin käsky "ruutuun" (tai mitä käskyä kukakin nyt tahtoi käyttää). Frini meni suoraan keskelle ruutua herkut syömään kun annoin käskyn. Uudelleen herkut kannen päälle ja pikkuisen kauemmas ruudun reunasta. Taas sama juttu; suoraan keskelle ruutua. Tottakai kun ne herkut oli siellä ;) Kolmannella kerralla mentiin vielä vähän kauemmas ja nyt Frini jäi vähän haistelemaan maata välillä, mutta meni ruutuun kuitenkin. Ohjaaja sanoi, että Frini jääkin jo aika kivasti sinne ruutuun odottamaan, eikä lähde sieltä pois herkut syötyään. Kai meidän pitää kehitellä jostain jotkut ruudun alutkin, että harjoitellaan sitten sitäkin pikkuhiljaa. Onko kellään neljää ylimääräistä (pienehköä) kukkaruukkua? Mä voin ottaa ne vastaan mielihyvin, pysyy "ruudun kulmat" sitten tuulisellakin säällä paikoillaan :D



Minna (ohjaaja) laittoi maahan kolme muovikantta, joiden päällä oli herkkuja. Tässä harjoituksessa koiran tuli jättää ne herkut rauhaan ja jatkettava matkaa. Ensimmäistä herkkukasaa Frini ei edes huomannut, enkä itse tajunnut hidastaa, että se oikeasti näkisi ne ja saisin käskettyä sen jättämään ne rauhaan, joten käveltiin sitten suoraan seuraavan kannen kohdalla ja nämä Frini huomasi. Jotain TOSI hyvää siellä nähtävästi oli, koska Frini olisi kovasti halunnut käydä niitä maistamassa. Jätti kuitenkin ne rauhaan, kun pari kertaa sanoin "jätä". Palkan sai tietty heti mun kädestä, kun unohti maassa olevat. Tätä mentiin pari kierrosta.
Lopuksi otettiin vielä parit luoksetulot. Jätin Frinin Minnalle ja kävelin n. 20metrin päähän ja kutsuin Friniä. Hyvällä vauhdilla tuli luo. Toistettiin sama, ja nyt Frini sitten päättikin haukkua, kun jätin sen Minnalle. Jouduin hetken aikaa odotella, että pentu hiljeni ja rauhoittui ennen kuin kutsuin sen luokse. Tämänkin kerran se tuli vauhdilla luokse.

Pentukurssilta kotiin päästyäni istahdin koneen ääreen ja ilmoittauduin heti pentujen agilitykurssille, joka alkaakin jo 4.8.2013 (sunnuntai). Ajattelin, että tuo kurssi olisi ehkä niin koiralle kuin mulle itsellenikin hyvä aloitus agilityn ihmeellisessä maailmassa ja sitä kautta päästäisiin vähän lajiin sisälle. Innolla odottelen kurssin alkua.. Ja vähän jännittyneenäkin ^^'


Ja tiddididiididii: ikää mittarissa tänään 19viikkoa (koskakohan sitä oikeasti alkais laskea kuukausia..? :D). Punnittaessa ja mittaillessa painoa oli 14,8kg ja korkeutta 49,5cm. Hirmu iso flikka! Kuinkahan isoksi se on ajatellut kasvaa..? Kuhan nyt ei kasvais enää ku korkeintaan 6,5cm, ettei mentäs rotumääritelmän sallittujen rajojen yli ;)

Voisin tähän kertoilla vähän myös viime viikon kuulumisia. Torstaina (18.7.) lähdettiin illalla käymään Kauhajoella (nyt siis vietetty kesälomaa isseen tykönä). Käväisin kämpälläni ja jatkettiin siitä matkaa vielä keskustaan, jossa jo Wilma odottikin Patronin ja Runon kanssa. Keskustassa käveleskeltiin ja sosiaalistettiin pentuja reippaan tunnin ajan. Frini ei piittaa juuri mitään ympärillään tapahtuvasta ja ottaa kontaktia muhun tosi hyvin. Käväistiin suihkulähteen luona, josta jatkettiin matkaa ohi kolisevian liikennevalojen :D ABC:n pihassa katteltiin maailman menoa vartin verran ja sitten lähdettiin kävelemään takaisin autoille päin. Takaisin päin kävellessä eräältä parkkipaikalta lähti auto, joka ajoi luultavastikin jonkun mehupurkin yli, joka sitten paukahti oikein kunnolla. Itse tätä vähän säpsähdin, mutta Frini ei tuumannut mitään! Vautsi :)


19vko ~ 49,5cm / 14,8kg
Lauantaisella (20.7.) lenkillä ohitettiin Frinin kanssa hienosti räksyttävä pikkukoira. Otin Frinin kontaktiin heti kun itse näin vastaantulevan naisen pikkukoiransa kanssa. Pikkukoiran huomatessa meidät se alkoi räksyttää ja siinä vaiheessa Frinikin sitten huomasi sen. Pyysin Friniltä kontaktia ja hyvin se sitä ottikin, mutta alkuun sitä kauheasti kiinnosti ja ihmetytti toinen koira. Kuitenkin ohitus meni hyvin ja sain ihan hyvin pidettyä Frinin kontaktissa. Pari kertaa se vilkaisi pikkukoiraa, mutta ohitti kuitenkin nätisti. Voi kun saataisiin nämä ohitukset pysymään tällaisina. Toki onhan tuo vasta pentu, joka ei vielä osaa lähteä puolustautumaan ja vastaamaan siihen toisen räksytykseen, mutta pitää toivoa, ettei siihen opikaan.. Tämäkin on yksi syy miksen lenkitä Friniä ja Awaa yhdessä. En halua, että Frini ainakaan Awalta oppii huonoja tapoja. Mulle riittäisi, että Awan kanssa on ollut ongelmaa näissä ohitustilanteissa. On tosin vieläkin toisinaan. Joskus mennään hienosti ihan hiljaa ohitse, joskus taas pitää epävarmuuttaan alkaa mölisemään. Vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, että tuon epävarmuuden saisi edes suurimmaksi osin kitkettyä pois Awalta. Mutta koko ajan ollaan kyllä menty oikeastaan parempaan suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti