Ilona

lauantai 20. syyskuuta 2014

PAIM-T


Tänään oli Frinin ensikosketus lampaisiin paimennustaipumustestin muodossa. Melko kallis tapa lähteä testaamaan, mitä koira tuumaa lampaista, mutta pakkohan neiti oli testiin ilmoittaa, kun siihen mahdollisuus tuli! Tässä taipumustestissähän yläikäraja on 2 vuotta, joten ensi keväänä/kesänä emme olisi edes taippariin enää päässeet, sillä Frini täyttää 2 vuotta maaliskuussa - tämä oli siis "nyt tai ei koskaan" -testi! Ja Frinin kohdalla ainakin testi kävi toteen, olihan kyseessa taipumustesti - sen paimennuksentynkä tuli jostain syvältä selkärangasta, mitään opittuja juttuja ei taustalla ollut, mikä onkin mielestäni tämän testin varsinainen tarkoitus.



Olen jo pari viikkoa etukäteen hermoillut ja lievästi jännittänyt tätä päivää - lisäjännitystä siihen toi Frinin juoksut. Neiti kun muuttuu juoksujen aikaan melkoisen paljon eikä ole ollenkaan oma itsensä. Kuvittelin mielessäni jo kaikki kauhuskenaariot totaalijäätymisestä, aitauksesta karkaamisen kautta lampaiden syömiseen ^^' Noh, kuvittelut olivat onnekseni turhia, sillä mitään noista ei tapahtunut. Hieman hämmästellen Frini toki alkuun lampaita katseli ja yritti vähän pyydellä multa neuvoja ja apuja, että mitä tässä nyt oikein pitäisi tehdä. Sitten se alkoi pikkuhiljaa hiffata. Alusta saakka se kuitenkin silmäili lampaita kiinnostuneena vaikka kakkaa vähän maistelikin. Sen katse oli kuitenkin lampaissa, vaikka kuono oli maassa. Tuota hämmästyneisyyttä ja pientä epävarmuutta en yhtään ihmettele; olihan kaikki pienelle lassitytölle niin uutta. Ensimmäiseksi kerraksi lampailla Frinin suoritus meni hyvin ja vaikka vähän hämillään olikin, se ei kuitenkaan stressaantunut aitauksessa ja uudessa tilanteessa.



Ennen lampaille pääsyä suoritettiin pienimuotoinen hallinta-/sosiaalisuusosio, jossa koirat olivat viiden ryhmissä. Yksi koirakko kiersi muut koirakot pujotellen; ei mitään tokoseuraamista vaan ihan rennosti täytyi pujotella; tässä katsottiin koiran suhtautumista toisiin koiriin. Frini suoritti testin viimeisenä juoksujensa vuoksi ja kierrettiin sen kanssa viimeisessä ryhmässä ollut narttukoira (samalla tavalla se olisi mennyt vaikka niitä koiria olisi neljä muutakin siinä ollut). Frini on toisia koiria kohtaan hyväntahtoinen, mutta pidättyväinen. Seuraavaksi laskettiin koira irti ja kierrettiin pyöröaitaus; Frini kulki koko matkan lähelläni, sillä ei ollut aikomustakaan ampaista kauas minusta. Lopuksi vielä tuomari (Sinikka Kumpusalmi-Kankkunen) tuli moikkaamaan koiraa ja tässä katsottiin koiran suhtautumista vieraisiin ihmisiin. Vieraita ihmisiä kohtaan Frini on myös hyväntahtoinen, mutta pidättyväinen.

Kun testi oli suoritettu, tuomari ja sihteerit kirjoittelivat koirien arvostelulaput valmiiksi, jakoivat ne ja sitten saatiinkin lähteä kotimatkalle. Noin 830km tuli ajettua vuorokauden aikana! Huh, ei ihan heti samanlaista reissua, vaikka onneksi tämä reissu ei 'turha' ollutkaan ;)
Frinin arvostelulapussa lukee näin:

Luontaiset ominaisuudet
Sosiaalisuus ihmisiä kohtaan; Hyväntahtoinen, mutta pidättyväinen
Sosiaalisuus muita koiria kohtaan; Hyväntahtoinen, mutta pidättyväinen
Fyysinen olemus; Välinpitämätön, valpas

Tottelevaisuus; Valpas, tottelevainen
Asenne; Rauhallinen, varma


Paimennustaipumukset
Kiinnostus laumaan; Hieman kiinnostunut
Laumaa lähestyminen; Rauhallinen, kiinnostunut

Lauman kohtaaminen; Rauhallinen/varma/kiinnostunut

Tyyli (Paljon/Vähän/Ei lainkaan)
Käyttää silmää lauman hallitsemiseen; Vähän
Osoittaa pyrkimystä tasapainottaa laumaa ohjaajalleen; Vähän
Sopeuttaa voimankäyttöä laumaa kohtaan; Vähän
Työskentelee haukkuen; Ei lainkaan
Pyrkii kasaamaan laumaa kokonaisuutena; Paljon
Työskentelee keskilinjalla; Vähän
Työskentelee liikkeen kautta; Vähän

Yleistä/kommentteja
Hiljaa hyvä tulee. Tekee asiat rauhassa, omalla tahdillaan, mutta hyvä alku.




Testistä löytyy video TÄÄLTÄ, iso kiitos Wilmalle videoinnista! Lisäksi ihana (hullu se on, kun vapaaehtoisesti lähtee aamukolmelta mukaan vaikka ei olisi edes pakko ♥) Sanna lähti mukaan kera Keiran ja kameransa, ja nappaili mitä mainioimpia kuvia! KIITOS Sannallekin tuhannesti niin kuvista kuin matkaseurastakin! :)

3 kommenttia:

  1. Voi vitjat me halutaan myös paimennustaipumustestiin! :D kivan näköstä touhua. Harmi vaan ku unohdin ton aikarajan, alkaa tulla kohta kiirus

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, toi oli kyllä mielenkiintoista ja kiva kokemus :) Joo, harmi kun tuossa tuo noin alhainen yläikäraja on, monella tulee ikä vastaan.. Tiidakin syntynyt huhtikuussa (piti käydä kurkkaamassa), niin ette varmaan enää ehdi taippariin, noita järjestetään mun käsittääkseni vain kesäisin/syksyisin. En tiedä sitten mihin aikaan vuodesta ensimmäiset taipparit on, mutta nämä syyskuiset oli vuoden viimeiset taipparit. Me löydettiin ilmoitus taipparista täältä: http://www.suomenseurakoirayhdistys.fi/yhdistys/paimennus

      Poista
    2. Jep, mäkin vasta heräsin tähän paimennukseen ihan kesän lopulla :P no, toivotaan että niitä olis keväällä ennen ton synttäreitä

      Poista