Ilona

keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Ei nimi koiraa pahenna

Tylsyyksissäni aloin mietiskelemään nimiä, joita koirille annetaan ja siinä miettiessähän vierähti mukava tovi!
Jotkut tykkäävät perusnimistä kuten Musti, Roki, Turre, Tiko.. Toiset taas tykkäävät nimistä, joita voi tavata myös ihmisillä kuten Lotta, Nelli, Peppi, Milla, Otto jne.. Joskus kuulee myös huvittavia nimiä, esimerkiksi pikkuinen 2kiloa painava chihuahua on saanut nimekseen Peto tai 50kiloa painavaa bullmastiffia kutsutaan nimellä Siro..
Itse pidän ei-niin-yleisistä ja hieman erikoisemmista nimistä. Nimi ei kuitenkaan saa olla liian vaikeasti lausuttava, eikä kovin pitkäkään. Ehkä kuusi kirjainta nimessä on se maximi. Ja kolme minimi. Ja tämähän on siis nyt vain oma mielipiteeni nimestä ja sen pituudesta, jokainen saa puolestani nimetä lemmikkinsä miten tahtoo; vaikkapa sitten nimeäisi sen pörröisen tyttöbichoninsa Usko-Eevertiksi.


4.7.2007
Tähän samaan tekstiin voisin sepustella jotain omien koirieni nimistä; mistä ne ovat nimensä saaneet ja mitä ne tarkoittavat.. Vai tarkoittavatko mitään? :D
Aloitetaan jo edesmenneen koirani, Piikun, nimestä.
En sen erikoisemmin ollut miettinyt nimeä pennulle etukäteen. Kun näin pennun noin 1-2 viikon ikäisenä ensimmäisen kerran ja sain pennun syliini, niin jostain se nimi vain putkahti mieleen. Piiku! Siinä tuhisi meidän Piiku ♥ Ja siitä hetkestä lähtien se pieni käärö oli Piiku ja nimensä näköinen koirasta kasvoikin. Kertaakaan ei saman nimistä koiraa (tai muutakaan eläintä) tullut vastaan. Lempinimiä Piikulla oli mm. Piksu, Pikleeni ja Piksutin. Piikun nimipäivää vietetään 26.9. Nimen merkityksestä: Ainakin Etelä-Pohjanmaalla on sanottu pikkutyttöä Piikuksi. Esim. mummallani on joskus vieläkin tapana kysyä meiltä että "mitä mumman piikut?" ♥ Jos joku tietää/löytää nimelle muuta tarkoitusta, kertokoon! :)


21.7.2012
Awan nimeä en päättänyt yksin, mutta jos olisin, niin Awalla olisi nyt aika varmastikin nimenä varsin yleinen nimi; Nala. Siskoni Miia ei Nala-nimelle lämmennyt, koska hänen mielestään Nalan olisi pitänyt olla vaalea ja pörröinen, mitä Awa ei ole :D Pyöriteltiin monia eri nimiä kuten esim. Nana, Dana, Assi, Luna... Kuitenkaan mikään noista ei oikein natsannu ja nimen mietintä jatkui..... Sitten keksin jostain Ava-nimen ja se kävi myös Miialle! Päätettiin vielä, että kirjoitetaan nimi W:llä, koska se näytti omaan silmään jotenkin hienommalta ja "arvokkaammalta" ;) Lisäksi Awa-muodolla kirjoitettavia nimiä on ehkä vähemmän kuin muodolla Ava. Vaikka samalla tavalla ne lausutaankin. Lempinimiä Awalla on mm. Awatsu, Awaliini, A, Auvo, Alvari, Vatipää :D... Netin tietojen mukaan nimen alkuperä on latinassa ja saksassa, mutta merkitys oli sama molemmilla kielillä: "lintu". Nimi on mahdollisesti sukua nimille Aya ja Avelina. Kun luin nimen merkityksen, se sai mut hymyilemään. Awassahan on ainakin puolet lintukoiraa ja jos nimi tarkoittaa kerran lintua, niin voiko enempää nappiin osua nimen valinnan kanssa (vaikkakin ihan vahingossa näin kävikin :'))? ;) Awan nimipäivää vietetään 16.11.


10.7.2012
Hetan nimeähän en nyt luonnollisestikaan ole itse päättänyt, sillä Heta saapui meille vasta noin kuukausi sitten (kyllä! se on ollut meillä nyt JO kuukauden!) kodinvaihtajana jo valmiiksi nimettynä. Itse en Heta-nimeä koiralle antaisi, mutta ei tuo todellakaan mikään huonokaan nimi ole. Sopii kuitenkin koiralle ja pikkuhiljaa se alkaa mun suuhunkin sopia koko ajan paremmin ja paremmin :) Monesti nimestä vääntyy Hetaa kutsuessa Hetu, mutta ihan yhtä hyvin Heta senkin tunnistaa nimekseen. Myös Hetskuksi ja Kirpuksi tulee joskus kutsuttua. Heta on suomalainen naisen etunimi ja se tulee alunperin saksalaisesta nimestä Hedwig, joka johtuu taistelua ja sotaa tarkoittavista sanoista. Suomeen se on tullut Ruotsin kautta muuttuen samalla lyhyempään muotoon Heta. Samaa alkuperää on myös nimi Helvi. Hetan nimipäivää vietetään koirien nimipäiväkalenterin mukaan 6.1.


Seuraavan koiran nimeäkin on tullut jo pohdiskeltua, mutta siitä en paljastakaan vielä yhtään mitään ;) Muutama hyvä nimi on kyllä jo tiedossa, mutta riippuu nyt ihan siitä, että tuleeko narttu vai uros, minkä näköinen ja luonteinen jne... Lopullinen päätös nimestä syntyy sitten, kun pentu on käsissä ;) (mutta tähänhän on siis vielä runsaasti aikaa.....)

2 kommenttia: