Ilona

torstai 12. heinäkuuta 2012

Paimennukseen tutustumisilta

(C) Barry Rosen 2006
Kyseinen laji, paimennus siis, on mulle itselle vielä täysin uusi harrastusmuoto, joten oli hyvä aloittaa siihen tutustuminen tämmösellä puolentoistatunnin mittaisella teoriaosuudella ja nähdä pari näytöstäkin siinä sivussa. Ilta oli Koirakoulu Fiiliksen järjestämä, ja tykkäsin kovasti :) Oli kiva nähdä koiria toiminnassa. Kouluttajalla oli kaksi omaa bordercollietansa mukana, joista toinen oli n.6-vuotias (ellei vähän vanhempikin) ja toinen 7kk:n ikäinen pentu (työlinjainen). Niiden välillä näki huiman eron. Pentu vasta opetteli paimennuksen saloja, mutta ihan kivasti sekin jo sai lampaita liikkumaan. Vaikka vähän innoissaan välillä niitä kohti säntäilikin ^_^ Tuo oli vain tosi hyvä esimerkki, millaista se voi aluksi olla kun lähtee koiran kanssa paimentamaan. Ei saa olettaa, että kun koira on paimenkoira, se osaa automaattisesti paimentaa oikein ja maltillisesti. Toki se paimennusvietti sieltä tulee, jos on tullakseen, kaikki eivät vaan syty lampaille. Ja toiset syttyy hitaampaa kuin toiset. Koirat on yksilöitä.
Kuva Googlesta
Näiden nykyisten koirieni kanssa tuskin paimentamaan lähdetään ikinä, ne ei ehkä ihan sovellu siihen tarkoitukseen kuitenkaan. Etenkään Awa, sillä on tuo metsästysvietti niin voimakas. Hetallakin riistaviettiä on, kuten Awallakin, mutta Hetussa oon ollut havaitsevinani enempi paimenkoiramaisia piirteitä, kuten esimerkiksi sitä, että se hyvin usein leikkiessään Awan kanssa, saattaa heittäytyä maahan makaamaan bordercolliemaisesti ja siitä sitten pikkuhiljaa 'hiipii' Awaa kohti. Hassua :') Täytyy nyt kuitenkin tuohon Hetaan tutustua vielä enemmän, onhan se vasta pari viikkoa meillä ollutkin, joten luottamusta täytyy vielä kehittää puolin ja toisin :)
Mutta sitten tulevaisuudenhaaveissa kun olisi se pk collie, niin jospa sen kanssa lähtisi kokeilemaan paimennusta. Mielenkiintoa lajiin olisi ainakin itsellä kovasti, joten eiköhän sitä joskus tule kokeiltua! :)
Kuva Googlesta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti