Ilona

sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Lena Dankerin luento, osa 2

Frini pönöttää ja moni kävi käpälöimässä :D
Tiina Yliselle kiitos kuvasta.
Olin tänään Jalasjärvellä Lena Dankerin luennolla, aiheena tyyppioppi, rakenne ja liikkeet, osa 2. Luennon ensimmäisen osan kävin kuuntelemassa huhtikuussa Nurmossa. SCY Pohjanmaan ao järjesti tämänkin luennon.

Ennen luennon alkua otin Frinin kanssa paikkamakuun. Porukkaa lappasi sisään ja ulos, koiria kulki myös ohi melko läheltä. Frinin vieressä noin 3-4 metrin päässä toinenkin koira paikkamakuussa. Siirryin muutaman metrin päähän ja aloin jutella Jennin ja Annin kanssa niitä näitä, sivusilmällä näin kuitenkin Frinin koko ajan. Aika läheltä kulki koira ja Frini pysyi hienosti paikoillaan, joten kävin palkkaamassa ja siirryin takaisin juttelemaan. Kokeilin myös käydä nurkan takana ja kun tulin takaisin Frini makoili siinä mihin sen jätinkin. Hyvin siis pysyi monesta erilaisesta häiriöstä huolimatta! :)

Luennon alkuun muisteltiin vähän sitä, mitä ykkösluennolla käytiinkään läpi. Sen jälkeen Lena jakoi meidät kolmeen ryhmään, joissa sitten tehtiin ryhmätyöt. Aiheina oli mm. millainen on hyvä kasvattaja. Meidän ryhmä sai käsiinsä kuvan pitkäkarvaisesta colliesta, jolla turkkia oli ihan mielettömästi ja se ei muutenkaan suurimmaksi osin osunut yksiin pk collien rotumääritelmän kanssa. Meidän täytyikin siis kertoa, miksi emme halua tällaista collieta jalostettavan; mitä mikäkin aiheuttaa. Esim. liian kapea alaleuka -> hammaspuutoksia, liian paljon turkkia ja vääränlainen karvanlaatu -> ei ole vettähylkivä ja säänkestävä..

Sitten siirryttiinkin tutkimaan koiria ja opiskelemaan sitä, mistä ne kaikki luut ja kulmaukset löytyy ja vähän sitä, miten niitä nyt sitten tulkitaan; onko lapa pysty vai viisto, lantio jyrkkä ja lyhyt yms.. Koiria käytiin läpi pari kerrallaan ja luennolle osallistuneet saivat käydä käpälöimässä koiria ja etsiä turkin alta kulmaukset jne.
Frinillä on hyvä takaosa; lantio on sopivan pituinen, kulmaukset ovat takana hyvät ja täten takaliikkeetkin ovat hyvät. Täytyy tähän kohtaan sanoa, että itse kuvittelin, että Frinin lantio olisi hivenen jyrkkä, mutta ei sitten :] Etuosa voisi olla kulmautunut paremmin - collieilla tämä "etuosattomuus" onkin melko yleistä ja siihen voisikin lähes kaikille toivoa hivenen enemmän kulmauksia. Joukosta löytyi myös etuosastaan hyvin kulmautuneita. Frinillä lapa on melko pysty ja olkavarsi inan lyhyempi, mikä aiheuttaa etuliikkeeseen sen, että se on vähän lyhyt ja askel 'tipahtaa' - tämän olen itsekin huomannut. Häntä Frinillä saisi olla ihan hitusen pidempi. Alaleuassa hyvä vahvuus. Pää on kiilamainen, kuten kuuluukin, oikeat mittasuhteet. Kuono-osa tosin kaareutuu ihan aavistuksen alaspäin. Korvat hieman leveäasentoiset ja.... yllätyyyys! Kevyet, lennokkaat propellikorvat! :'D

Luennolla oppi paljon, etenkin siinä, kun itse pääsi käpälöimään koiria ja etsimään niitä luita sieltä ja mittailemaan sekä miettimään onko tämä nyt sitten viisto vai hivenen pysty. Seuraavan kerran näyttelykehän reunalla taidankin kiinnittää taas ihan erilailla huomiota koiriin ja niiden liikkeisiin - tulee varmasti mietittyä itsekseen, että miksi koira liikkuu kuten liikkuu.. :] Lenalle kiitokset luennosta, oli mielenkiintoista! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti