Ilona

keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Rallya ja tokoa

Rallailtiin tänään taas; Frini odotteli hallin seinän vieressä makoillen kaikessa rauhassa, kun alkuun näytin muutamat käännökset ilman koiraa. Vasen täyskäännös -kyltille hain Frinin avuksi, koska en vaan osaa sitä kylttiä ilman koiraa selkeästi ja ymmärrettävästi selittää - helpompi näyttää koiran kanssa. Frini oli innoissaan mukana tekemässä ja tuo vasen täyskäännös (saksalainen) sujui erittäin hyvin ^_^
Ja pakko mainita, että kyllä nuo kurssilaisetkin on niin nopeita oppimaan! Ei mun juurikaan tarvi korjailla heidän tekemisiään - mahtavaa! :)


Käytiin tänään läpi kyltit nro:
5. 270* käännös oikeaan
6. 270* käännös vasempaan
7. Täyskäännös oikeaan
8. Täyskäännös vasempaan
9. Vasen täyskäännös
15. Askel oikealle

Lisäksi muisteltiin ekalla kurssikerralla läpikäytyjä kylttejä nro:
26. Istu
28. Istu + Kierrä koiran ympäri
29. Istu + Maahan
30. Liikkeestä maahan
31. Istu + Maahan, kierrä koiran ympäri

Lopuksi rakensin näistä tällä kerralla käydyistä kylteistä pienen radan.
Vielä on alokasluokan kylteistä käymättä läpi pujottelut ja spiraalit, kummastakin kaksi erilaista variaatiota, joten ne käydään läpi sitten ensi kerralla. Suunnittelin myös, että ensi kerralla tehtäisiin 1-2 radanpätkää, riippuen miten ehditään.




Rallykurssin jälkeen jäätiin taas tokoilemaan Frinin kanssa Sannan oppiin. Aluksi käytiin teoriassa läpi noudon opetuksen alkeita. Noutoa voi alkaa opettaa ihan vaan jollain puuklapilla. Koirasta riippuen, alkuun voi riittää ihan se, että koira katsoo klapia. Pikkuhiljaa aletaan lisäämään kriteeriä; katso, haista, koske, maista.. Klapia pidetään kädessä ja aina kun koira täyttää halutun kriteerin annetaan vapautuskäsky (meillä "jes") ja annetaan herkku toisesta kädestä/heitetään herkku lattialle, että koira ns. irrottautuu tehtävästä ja pystyy palata siihen uudestaan selkeästi. Sitten kun koira osaa ottaa klapin suuhunsa, voidaan vaikeuttaa ja siirtää kapulaa alemmas; omien polvien päälle, sitten vaikka jo lattialle ja koiran on se sieltä nostettava. Jos tuntuu, että koiran on vielä vaikea nostaa kapula lattialta, voi sen laittaa vaikka omien nilkkojensa päälle, josta koiran on vähän helpompi suorittaa tehtävä jne..

Tämän jälkeen siirryttiin koirinemme riviin ja harjoiteltiin pari kertaa luoksepäästävyyttä. Frini pysyi perusasennossa hyvin - vieläkin sitä vähän ällötti, kun 'vieras' ihminen niin lähelle tuli, mutta pysyi kuuliaisesti paikoillaan ja piti muhun kontaktin aikasta kivasti :)
Sitten seuruut liikkuroituna. Käännöksiä vasempaan ja oikeaan sekä tietenkin myös niitä täyskäännöksiä (me käännytään oikean kautta). Vauhdinmuutos juoksuun. Seuruut meni ihan ok, oma käsi vaan seilaa vähän liikaa välillä - seuruun paikkaa kun pitäisi edelleen saada selkeytettyä koiralle.


Sitten liikkeestä maahan. Meni aika kivasti! Itselle vaan enempi luottoa koiraan tässä - jäin vähän varmistelemaan hidastamalla omaa liikettä vaikkei ehkä olisi edes tarvinnut..
Seuraavana paikkamakuu 1min - hyvin pysyi ja häiriötäkin oli molemmin puolin! Suuremman häiriön (viereinen koira nousi ja sitä käytiin uudelleen komentamassa maahan) jälkeen kävin palkkaamassa, kun pysyi rauhallisesti maassa :) Liikkeen lopun perusasentoon nousua täytyy vielä hioa, mutta kyllä sekin sitten ajan kanssa varmasti alkaa luonnistumaan ilman pientä käsiapua.
Lopuksi otettiin vielä luoksetulot. Jätin paikoilleen "odota" -käskyllä, vaikka tarkoitus oli sanoa "paikka". Agilityssä kun on oppinut lähdössä haukkumaan tuon "odota" -sanan kuulemisen jälkeen, enkä siihen agissa oo puuttunut - tokossa kuitenkin olisi suotavaa pitää se naama kiinni, joten pitäisi itse opetella tuo eri käsky tähän. Luoksari tehtiin liikkuroituna; jätin siis koiran istumaan ja siirryin noin 10 metrin päähän. Sannan sanoessa "käsky", Frini ponkaisi ylös, mutta samassa tajusi, että "hups, ei vielä".. Kutsuin luokse ja Frini kipitti luokse varsin hyvällä vauhdilla. Lopun perusasentoon asettumista täytyy vielä harjoitella, mutta sitä me nyt ei vielä kovin montaa kertaa olla opeteltukaan yhdistämään tähän liikkeeseen.
Kivoista treeneistä kiitokset Sannalle! Ehkä me muutaman viikon päästä uskalletaan osallistua möllitokoon...! O.o :D

4 kommenttia:

  1. Haukkuuko Frini siis tokossakin, kun jätät sen odottamaan luoksetulossa? Mulla on nimittäin myös odota -käsky agilityssä, mutta myös tokon luoksetulossa ja hypyssä, koska oon järkeillyt sen niin että odota = kohta saa käskystä tulla luo/lähteä liikkeelle, ja paikka = sieltä ei liikuta ennen kuin minä palaan koiran luo vapauttamaan sen. Haltikin välillä mölyää agilityn lähdöissä, mutta ei kyllä tokossa oo äännellyt ikinä vaikka luoksarissa käytänkin samaa käskyä jättäessä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kun se kuulee sanan "odota" se alkaa haukkua :D Tosin en tiiä sitte, että jos ajan myötä oppis eron - ei me hiiiirveen montaa kertaa olla edes luoksareita oikeesti tällee tehty, ku nyt vasta innostuttu oikee kunnolla treenaamaan tokoa :')
      Ja joo, just noin mäkin oon sen järkeillyt aiemmin, mutta en ny tiedä sitte mitä tässä oikeen tekis :D Vai täytyskö sit vaan keksiä luoksariin joku oma paikkakäsky... Stay? Nii että sekotetaa oikeen ohjaajaa ja koiraa nii paljo et hetken päästä en enää itekää tiiä mikä käsky oli mihinkin :'D Jos mä vaan sittenkin käyttäisin jatkossa luoksareissa ja hypyssä tuota "odota" -sanaa, koska sen jälkeen se tosiaan saa liikkua kun saa siihen luvan.. Ja kutsuis luo tosiaan vasta sitten kun on hiljaa.. Ei se semmosta jatkuvaa räksytystä oo, mut pieniä haukahteluja kuitenkin tuossa tokossakin. Voi ku olis videolla, ois helpompi näyttää kuin yrittää selittää :D

      Poista
    2. Ai jaa, no sit se on ehkä vähän huono tosiaan :D Mutta toisaalta, olishan siinä sitten haastetta opittavaks, että ei saakaan mölytä käskyn jälkeen ;) Ja kyllähän koirat aika helposti oppii erottamaan eri tilanteet ja treenit. Mutta miksei ihan uusikin paikkakäsky kävisi, jos ei vaan oma
      pää mee sekaisin :)

      Poista
    3. Niinpä. Noo täytyy vähä kattoa ja miettiä vielä, että mitä tekee :p

      Poista