Ilona

perjantai 4. huhtikuuta 2014

Koirien älykkyystesti, osa1

Vätyskän messissä -blogissa törmäsin leikkimieliseen koirille suunnattuun älykkyystestiin ja nyt ajattelin sen toteuttaa kaikkien noiden kolmen älykääpiön kanssa. Ja koska noita tosiaan on kolme, testivaiheessa kaksi muuta on siirretty toisaalle, jotta testattavan koiran testisuoritus on tosiaan testattavan koiran suoritus eikä toisen koiran tekemisten matkimista.

Testin sivuilla kerrotaan:
"Testi tehdään kotona. Testattavan tulee olla vähintään vuoden ikäinen. Testaajan pitää olla isäntä/emäntä. Testin voi jakaa useammalle päivälle, mutta tehtävät 7 & 8 on suoritettava peräkkäin. Testiavustajaa on hyvä käyttää ainakin kohdissa 7, 8, 9 & 12. Testaajan on säilytettävä malttinsa, tapahtuupa testin aikana mitä tahansa. Älä siis hihku innosta, äläkä pauhaa pettymystäsi. Jos rupeaa hermostuttamaan tai haukotuttamaan, lopettakaa ja jatkakaa kenties toisella kertaa."




1. HAVAINNOIVA OPPIMINEN
Käyttäydy kuin olisit lähdössä ulos koirasi kanssa, mutta sellaiseen aikaan päivästä, jolloin et sitä normaalisti ulkoiluta. Kun koira katsoo sinuun, pue takki yllesi mitään puhumatta. Ota avaimet ja talutin. Älä mene ulko-ovelle, vaan jää seisomaan paikoillesi. Mitä tapahtuu?
* Koira juoksee luoksesi tai suoraan ulko-ovelle innostuneena ~ 5p.
* Jos ei, niin kävele ovelle ja pysähdy. Koira tulee luoksesi ~ 4p.
* Jos ei, niin kääntele ovenkahvaa. Koira tulee luoksesi ~ 3p.
* Koira ei tule, mutta tarkkailee kuitenkin toimiasi ~ 2p.
* koira on täysin välinpitämätön ~ 1p.

Awa: 5 pisteen suoritus (Koira makoili olohuoneen sohvalla, juoksi ulko-ovelle heti kun otin taluttimen käsiin)
Heta: 5 pisteen suoritus (Koira makoili olohuoneen lattialla ja tuli luokseni heti, kun laitoin takin päälle)
Frini: 5 pisteen suoritus (Koira makoili jo valmiiksi aika lähellä naulakkoa, mutta heti kun laitoin takin päälle, se nousi ja tuli luokseni)



2. ONGELMANRATKAISU
Anna koiran nuuskia makupalaa. Laita se teatraalisin elein lattialle ja kumoa päälle tyhjä tölkki tai kippo. Kehota ottamaan herkku.
* Koira nappaa herkun tölkin alta 5 sekunnissa ~ 5p.
* Kaivaa herkun esiin 5-15 sekunnissa ~ 4p.
* ... 15-30 sekunnissa ~ 3p.
* ... 30-60 sekunnissa ~ 2p.
* Koira nuuhkii ja tönii tölkkiä, mutta ei onnistu keinottelemaan herkkua esiin minuutissa ~ 1p.
* Koira ei edes yritä ~ 0p.

Awa: 4 pisteen suoritus (Luvan saatuaan haisteli ja tökki kippoa hetken, kunnes kaatoi sen tassullaan. Tähän meni noin 8 sekuntia)
Heta: 3 pisteen suoritus (Luvan saatuaan haisteli ja tökki kuonollaan kippoa edellään, kunnes tajusi tökkäistä kipon kumoon tassullaan. Tähän meni noin 17 sekuntia)
Frini: 4 pisteen suoritus (Luvan saatuaan katseli kippoa pari sekuntia, sitten haisteli ja tökkäisi kipon kuonollaan kumoon. Tähän meni noin 7 sekuntia)

______________________
Pisteitä tähän mennessä
Awa: 9 pistettä
Heta: 8 pistettä
Frini: 9 pistettä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti