Ilona

lauantai 12. syyskuuta 2015

OnniDog'15 ~ Lauantai

Tänään noustiin ylös kahdeksalta, syötiin aamupala ja pakattiin koirat, häkit sekä reput autoon ja ajettiin nelisen kilometriä Himokselle. Päivä alkoi agilityn hengaryhmällä.

Klo 9-10 Henga-agility, kouluttajana Susanna Korhonen (Heta)
Henga-agissa tarkoituksena tutustua esteisiin yksittäisinä. Mentiin ensin pari kertaa pelkkä putki, johon sitten yhdistettiin alkuun hyppy. Tätä pari kertaa ja tauolle, jonka jälkeen mentiin puomille. KauKo:n kentällähän Heta menee puomin kyllä, mutta vieraassa paikassa tuntuu kaikki oleva sille uutta, joten aloitettiin nyt puomin alastulolta. Targetti maahan ja nostin Hetan kontaktipinnalle. Siitä yhdessä palkalle. Sitten puoleenväliin alastuloa ja taas yhdessä palkalle. Tätä pari kertaa. Tämän jälkeen nostin Hetan siihen kohtaan, mistä alastulo alkaa ja taas yhdessä palkka hakemaan. Tämä alkoi sujua, joten otettiin vielä pari kertaa niin, että nostin Hetan puoleen väliin puomin tasaista kohtaa ja siitä hakemaan palkka yhdessä. Reipastui kerta kerralta. Tästä tauolle.

Lopuksi harjoiteltiin vielä valssia. Heta jäi haistelemaan rimaa ja sain houkuttelemalla houkutella, että flikka loikkaa riman yli. Taidettiin tätä harjoitella pari kertaa, jonka jälkeen tunti olikin jo kulunut ja saatiin lähteä vähän lepäilemään. Jälleen kivat pikkutreenit Susannan opissa! Kiitos!

Klo 10-12 Jari Parkkisenniemi: Hajuerottelu harrastuksissa ja työssä -luento
Koiran loistava hajuaisti on hyödynnettävissä monessa tehtävässä sienien etsimisestä syövän havaitsemiseen. Tehtävän onnistumisen ja kulloiseenkin tavoitteeseen pääsemisen ratkaisee hajuerottelun kouluttaminen.
Jari Parkkisenniemi perustaa koulutusajatuksensa teorian ja käytännön kouluttamisen tehokkaaseen vuorovaikutukseen parhaan lopputuloksen saamiseksi eläimen hyvinvointi huomioiden. Hän on kerännyt tietotaitonsa kouluttamalla eri eläinlajeja ja kouluttautumalla käyttäytymisanalyysin saralla sekä opiskelemalla eläinten kouluttamista mm. Yhdysvalloissa. Nykyään hän luennoi ja kouluttaa tulevia eläinten kouluttajia muun muassa käytösongelmien ratkaisussa (Lähde).
Tästä luennosta kirjoittelen vielä erillisen postauksen :)




Klo 12-13 Dobo, kouluttajana Susanna Nieminen (Heta)
Dobo on Suomessa kehitetty koiraharrastuslaji, jossa ohjaaja ja koira tekevät yhdessä erilaisia harjoitteita ovaalin muotoisilla Dobopalloilla sekä tasapainotyynyillä. Lajin tarkoituksena on kehittää koiran keskittymiskykyä, tasapainoa, ketteryyttä, vahvistaa koiran ja omistajan syviä lihaksia sekä auttaa koiraa myös venyttämään itseään eli poistaa mahdollisia lihasjännityksiä (Lähde).
Palloja on eri kokoisia (mm. 55cm ja 65cm) ja on pidettävä huoli, että koira ei koskaan mene pallolle ilman lupaa - voi käydä huonosti. Ennen doboilua on muistettava lämmitellä ja doboilun jälkeen myös jäähdyttely on tärkeää!

Aluksi tutustuttiin tasapainotyynyyn. Se oli Hetan mielestä varsin jännä kapistus, joten meillä meni aikaa, että neiti rohkeni laittaa etutassunsa tyynyn päälle. Seuraava askel olisi ollut se, että koira laittaa tasapainotyynyn päälle vain takajalkansa. Tätä me ei Hetan kanssa viel edes yritetty - hieman liian haastavaa vielä tässä vaiheessa :)
Sitten otettiin käyttöön Dobopallo, se vasta jännä Hetan mielestä olikin. Päästiin etenemään siihen vaiheeseen, että Heta edes hyppäsi palloa vasten. Nyt ei vielä rohkeus riittänyt hyppäämään pallon päälle saakka, mutta tuokin oli jo hyvin :)


Laitettiin koirat hetkeksi odottelemaan sivumpaan, kun itse kokeiltiin mennä Dobopallon päälle polvilleen ja tarkoituksena oli saada vielä suoristettua itsensä. Meni hetki ennen kuin tasapaino löytyi ja sai suoristettua itsensä, täytyi vaan keskittyä tarkasti ja ottaa lattiasta/seinästä jokin kiintopiste. Sitten toinen mitä kokeiltiin; kyljelleen ja pallo kainaloon, jonka jälkeen nostettiin jalkaa ylös ja alas. Sama toisella kyljellä. Lopuksi vielä nojattiin käsillä palloon ja nosteltiin polvia kohti kainaloita. Tehokkaita liikkeitä! :)

Pitäisiköhän sitä kotiin ostaa tuollainen Dobopallo - siitä olisi hyötyä niin koiralle, kuin itsellenikin! Tosin, mulla on vähän turhan pieni kämppä.. Eipä oikein ole paikkaa, jossa palloa säilyttää -.-' Mutta laitetaan pallo kuitenkin ostoslistalle :)

Tarkkaavaisena täytyi kuunnella ohjeita :p © Hanna Laukkanen Jinsi
Klo 13-14 Näyttelykoulutus, kouluttajana Maria Pesonen (Frini)
Laitettiin koirat ensin seisomaan ja kouluttajamme katsoi ensin yleisesti, että löytyykö siinä vaiheessa jotain parannettavaa seisotustyyliin. Frini pönötti hienosti, joten siitä Maria ei löytänyt "moitittavaa". Sitten juostiin edestakaisin yksitellen. Ja nyt Frini keksi, että hei, mäpäs voisin nyt vähän koittaa maistaa sun housunlahjetta pitkästä aikaa! :D Niinpä se meidän "ravaaminen" oli hitusen vallatonta ja tuumasin kouluttajallemme, ettei Frini olekaan tätä tehnyt pitkiin aikoihin! Tämän jälkeen juostiin kierros yksitellen ja nyt ravaaminen sujui kuten aina ennenkin; ei ongelmia. Täytyy vaan muistaa lähteä liikkeelle hitaasti ja pysähtyä vähitellen; ei yhtäkkiä juoksuun eikä yhtäkkistä pysähdystä.

Klo 16-17 meillä olisi Frinin kanssa ollut vuorossa doboilua, mutta peruin sen, että jaksetaan vielä mätsäröidäkin tänään illemmalla ;p Tuon Frinin näyttelykoulutuksen jälkeen lähdettiin 'mökille' hetkeksi huilaamaan ja syömään.












Klo 17 -> Match Show
Mätsäri alkoi viideltä, saavuimme paikalle puoli viiden aikoihin. Frinin ja Hetan numerot olivat ihan päällekkäin, ja vaihdoin koiraakin pari kertaa, kun en tiennyt, että kummanko kanssa menen ensin kehään. Lopulta menin kehään ensin Frinin kanssa. Frini esiintyi hienosti saaden punaisen nauhan.
Punaisen nauhan saaneiden kehässä meitä juoksutettiin ja seisotettiin tosi kauan! Kehässä meitä taisi olla kahdeksan, joista tuomari kätteli pois neljä. Me jäätiin vielä kehään. Kehässä oli myös Sanna Jäynä-bokserinsa kanssa. Tuomari sijoitti neljännen ja kolmannen.. Vielä oli Frini ja Jäynä sijoittumatta :D Siinä sitten Sannan kanssa naureskeltiin, että voiko tää olla totta - oli se. Tuomari juoksutti meidät vielä kerran ympäri, jonka jälkeen laitettiin koirat seisomaan ja lopulta tuomari päätti, että bokseri on tänään kakkonen ja collie ykkönen -> meidän matka Frinin kanssa jatkui siis vielä BIS-kehään!
BIS-kehässä koirakkoja oli kahdeksan; meitä juoksutettiin ja koirat joutuivat pönöttämään jälleen melko pitkään ennenkuin tuomarit saivat tehtyä päätöksensä. Meille napsahti kuudes sija! Loistavasti Frini kyllä jaksoi keskittyä ja esiintyä ♥ Tuloksena tästä mätsäristä siis PUN1 BIS6!


Hetaa kiinnosti kehässä lähinnä maassa olevat hajut, nenä oli tosi tiuhaan maassa ja kontaktia oli hankala saada. Vähän yllättäen meille kuitenkin punainen nauha. Toki pikkupätkiä mitä sain neidin menemään kehää kiertäessä, se meni kyllä tosi kivasti. Seisoikin hyvin. Punaisen nauhan saaneiden kehässä kyllä esiintyi vähän paremmin, mutta meille kuitenkin kiitokset ja tuloksena siis PUN-.













Mätsärin jälkeen tapasimme vielä Ilonan ja pk colliensa Haltin (Irokon Riality Bites). Treffasimme hiekkakentän parkkipaikalla, josta siirryimme Ilonan johdolla Himoksen luoteishuipulle, jossa koirat saivat sitten rallittaa hetken vapaana. Pikkuisen jäi harmittamaan, kun ei tajuttu ottaa yhteiskuvaa noista puikkonokista! Pimeäkin alkoi tulla, joten kuvat jäi vähäisiksi, mutta onneksi Ilona oli saanut edes pari kuvaa muistoksi tapaamisestamme! Siitä kiitos Ilonalle! :) Puikkikset eivät hirveästi keskenään juoksennelleet vaan keskittyivät lähinnä omiin touhuihinsa - tosin Hetaan Halti rakastui silminnähden :') Oli mukava nähdä, ehkä joskus nähdään uudestaan ja saadaan se yhteiskuva noista lassieista! :D

Nyt sitä sitten taas oleskellaan täällä 'mökillä' ja valmistaudutaan huomiseen - OnniDogin viimeinen päivä, jolloin ohjelmassa Hetalla peltojäljestystä sekä Frinillä koirafrisbeetä! Lisäksi aiotaan osallistua vielä tapahtuman päätteeksi olevalle Jättitemppuradalle. Huomiseen! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti