Ilona

maanantai 23. huhtikuuta 2012

Rotupohdintaa

Olen tosiaan tässä jo jonkin aikaa haaveillut toisesta koirasta. Se, milloin toinen koira tulee, ei ole vielä ollenkaan varmaa, mutta aikaisintaan keväällä/kesällä 2013. Tai ainakin näin olen oman pääkoppani sisällä suunnitellut.

Rotuja olen tietenkin pohtinut myös. Aloitin rotujen karsimisen keräämällä kasaan ensin kaikki ulkonäöllisesti vähänkin miellyttävät rodut. Kuulostaa pinnalliselta, mutta mielestäni koiran tulee miellyttää omaa silmää. Tästä lähdin sitten sulkemaan pois sellaisia rotuja, mitkä ei käyttötarkoituksiltaan ja/tai luonteiltaan mulle sopisi.
Aluksi listassa oli mm. saksanpaimenkoira, belgianpaimenkoira (gronttu tai tervu), siperianhusky, hollanninpaimenkoira (pk).. Ne rodut jätin kuitenkin pois vaihtoehdoista, koska luulen, että minulla ei ehkä vielä ole sitä taitoa ja päättäväisyyttä mitä näiden koirien kouluttamisessa erityisesti tarvitaan.. Valkoinenpaimenkoirakin käväisi mielessä, mutta ei.. Se taitaa kuulua samaan kastiin edellämainittujen rotujen kanssa.
Berninpaimenkoirakin listalla oli, mutta se taas joutui "roskakoriin" rodun terveystilanteen vuoksi.. Myös sakemannien terveystilanne mietitytti.


Kuvat Googlesta!
Kuvat Googlesta!


Terriereistä ainut rotu mikä listalla käväisi, oli norfolkinterrieri, mutta ensimmäisten joukossa se sieltä häipyi, koska A) rotu on liian pieni minulle, ja B) .. Se on terrieri ja ne eivät ehkä kuitenkaan ole meikäläisen juttu.

Täytyy myös mainita englanninspringerspanieli. Mietin sitäkin, kunnes luin rotumääritelmän (vaikkei se koko totuutta rodusta kerrokaan!).. Ei, ei vaan kolahtanut.. Kokonsa (ja ulkonäkönsä) puolesta ihan ok, mutta ei oikein muuten..


Kuvat Googlesta!

Novascotiannoutaja on todella nätti rotu; ihanan säpäkän näköinen, kivan kokoinen koiruus. Ihan positiivisen kuvan oon rodusta saanut ja noutajista tämä on omasta mielestäni ehkä nätein. Kultainennoutaja ja labradorinnoutaja jakavat hienosti 2. sijan. Myöskin näitä rotuja pähkäilin, mutta ne ei rotuna oikein pääsisi mulla käyttötarkoituksiinsa. Tosin joku maanantaikappale (lue; vietittömämpi yksilö) voisi mulle käydäkin.. Onko sellaisia? ;)

Kuvat Googlesta!

FCI 9 -roturyhmästä (seura- ja kääpiökoirat) oikeastaan mikään ei ole mun juttuni.. Ovat liian pieniä.
FCI 10 -roturyhmästä (vinttarit) en itselleni ottaisi mitään rotua vaikka ihan näyttäviä koiria mm. borzoit, salukit ja irlikset ovatkin.


Ja sitten nämä australianpaimenkoirat ja bordercolliet. Upeita koiria! Mutta tuntuu, että ainakaan tällä hetkellä mulla ei olisi tarjota näille roduille niin aktiivista kotia kuin ne vaatisivat. Tyydyn siis vain ihailemaan kauempaa ;)
Sheltti, mikä ihanuus! Vähän pienehkö rotu, mutta muuten voisi ollakin ihan mahdollinen.. Ehkä joskus ;)

Kuvat Googlesta!


Lapinporokoira.. Suomenlapinkoira.. Luonteiltaan melkoisen samanlaiset, ulkonäöltään aivan erilaiset turkkiensa puolesta. Tässä tapauksessa kallistun karvaisemman puoleen eli suomenlapinkoiraan. Väreistä silmääni miellyttää eniten parkki (vaalein merkein) ja riista, mutta myös mustat merkein ja kermat on oikein nättejä! Harrastusmahdollisuuksiakin tällä rodulla on paljon.

Kuvat Googlesta!


Pk collie/lk collie.. Luonteiltaan, käyttötarkoituksiltaan ja harrastusmahdollisuuksiltaan samantyyppisiä. Ulkonäöllisesti omaa silmää miellyttää kuitenkin hitusen enemmän pitempikarvaisempi versio skotlantilaisesta paimenkoirasta. Paljon siis harrastusmahdollisuuksia tälläkin rodulla.

Kuvat Googlesta!


Ja tästä päästään siis tähän; suomenlapinkoira vai pk collie.. Kas siinä pulma! Nämä kaksi rotua ovat nousseet suosikeiksi. Ensin olin 100%:sen varma, että rotu on suomenlapinkoira, kunnes tutustuin collieen rotuna tarkemmin ja siitä se valinnanvaikeus alkoi. Kuitenkin jo pidemmän aikaa on tuntunut siltä, että collie olisi viemässä tämän erän ja se rotu astelisikin mahdollisesti taloon ensi vuoden puolella mikäli kaikki menee niinkuin pienessä pääkopassani haaveilen..

2 kommenttia:

  1. Aika erikoisesti olit luokitellut koirat.

    Siperianhusky on täysin eri maata muiden ensimmäisen ryhmän koirien kanssa niin luonteeltaan kuin vaatimalta aktiviteetiltaan ja elinoloiltaan. Kuuluisi lappalaiskoirien kanssa samaan nippuun ennemminkin osittain samantyyppisen luonteensa vuoksi.

    Valkkarin ja holskun voisi erotella myös omaksi hermokimppujen ryhmäkseen. Niistä ei todellakaan pääasiallisesti harrastuskoiriksi ole, eivät ole mitenkään päin verrattavissa sakuihin ja belgeihin. Pk holskulla varsinkaan ei tee suoraan sanottuna mitään harrastuskoirina yhteenkään näistä muista roduista verrattuna. Ovat parhaimmillaan rauhallisia ja vietittömiä sohvakoiria, huonoimmillaan teräviä hermoraunioita joiden kanssa koko elämä on hankalaa. Ja valkkarikin on ihan puhdas seurakoira.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy sanoa, että ensimmäiset rodut eivät ole luokiteltu kuvien kera siten, että olisivat verrattavissa jotenkin keskenään.
      "Valkoinenpaimenkoirakin käväisi mielessä, mutta ei.. Se taitaa kuulua samaan kastiin edellämainittujen rotujen kanssa." = tällä olen tarkoittanut siis "luulen, että minulla ei ehkä vielä ole sitä taitoa ja päättäväisyyttä mitä näiden koirien kouluttamisessa erityisesti tarvitaan".. En ole tarkoittanut, että niitä voisi muilta ominaisuuksiltaan verrata..

      Kuten sanottu, suljin ne rodut pois sen takia, koska luulen, että mulla ei ehkä ole sitä taitoa/päättäväisyyttä mitä niiden koulutuksessa mahdollisesti tarvitaan. Roduistahan en sen syvemmin sitten tiedä, koska en ole tarkemmin perehtynyt. Kysellyt muutamilta em. rotujen omistajilta rodusta ja koiristaan, ja niiden pohjalta tehny omia mielikuvia.

      Ehkäpä juuri noiden harrastusmahdollisuuksien vuoksi valitsin collien ja päätöstä en ole katunut hetkeäkään. Onhan tämä collie vielä pentu, mutta vaikuttaa erittäin hyvälle ja lupaavalle (;
      Kiitos kuitenkin kommentistasi, mukava kuulla mielipiteitä.

      Poista