Ilona

perjantai 9. marraskuuta 2012

Gallup koirastasi

Minkä rotuinen koirasi on?
- Sekarotuisiahan nuo kumpikin on (:
Miksi valitsit juuri tämän rodun?
- Valitsin koiran, en rotua ;p
Onko hän ensimmäinen koirasi?
- Ei vaan toinen ja kolmas (:
Hankitko pennun (viralliselta) kasvattajalta?
- En.
Uros vai narttu?
- Steriloituja narttuja kumpikin
Olitko etukäteen päättänyt sukupuolesta?
- Kyllä
Nimi?
- Awa & Heta
Syntymäaika ja -paikka?
- Awa 9.12.2010 Enontekiöllä ja Heta 11.6.2010 Multialla
Montako sisarusta koirallasi on? Tiedätkö niiden nimiä?
- Awalla yksi sisko (Dana) ja kaksi veljeä (Yoru & ?). Hetan sisaruksista tiedän sen verran, että ainakin yksi veli löytyy. Nimeä en tiedä.
Miten valitsit nimen koirallesi?
- En halunnut mitään kovin yleistä ja "tylsää" nimeä koiralle. Nimen piti olla joku vähän harvinaisempi ja pääasiassa siskon kanssa nimeä pohdittiin. Nimiehdotuksina oli mm. Nana, Assi, Nala, Dana, Luna.. Nimiehdotus tyssäsi aina siihen, kun jompi kumpi meistä ei nimestä pitänyt ja sitten sai aloittaa uudestaan nimen keksimisen.. Lopulta keksin Ava-nimen ja se oli siskonikin mielestä hyvä, joten koirasta tuli Ava. Päätettiin vielä kirjoittaa se tuplaWeellä, koska se näytti omaan silmään jotenkin hienommalta. Hetan nimeä en ole itse päättänyt, nimi oli valmiina kun meille saapui :)
Lempinimiä?
- Awa: Awatsu(pawatsu), Auvo, Alvari.. Heta: Hetu, Hetsku, Hepsankeikka, Hetuli, Hetula, Hepsu, Hepsukka...
Kuinka vanha koirasi on?
- Awa 1v 11kk ja Heta 2v 5kk (:
Minkä värinen?
- Awa mustavalkoinen ja Heta red seal mottled (kuulemma ;))
Kuinka paljon painaa?
- Awa 14,9kg ja Heta noin 7kg (9.11.2012)
Kuinka paljon on säkäkorkeutta?
- Awalla noin 47cm ja Hetalla noin 40cm
Mitä hän syö?
- Erilaisia lihoja (nautaa, sikaa, lammasta, broileria, kalkkunaa, hevosta, lohta..), luita/rustoja, Jahti&Vahti kanariisi -nappulaa, kasvissosetta + merilevä, lohiöljy jne.. Joskus kongista saavat jotain HH:n purkkiruokaa tai koiranmakkaraa..
Syötätkö "ihmisten ruokaa" ja miksi?
- Harvemmin..
Leikkaatko kynnet itse?
- Kyllä
Kuinka usein peset hänet?
- Ehkä noin 1-2 kertaa vuodessa shampoopesut tai silloin kun on tarvis.. Muutoin sitten huuhdellaan vain pelkällä vedellä jos tarvetta..
Onko hänet leikattu? Miksi?
- On sterkattuja kumpikin. Mitäpä sitä koiraa turhaan juoksuilla rasittamaan, kun pentuja ei ollut aikomusta teettää.
Kuinka hän käyttäytyy lääkärissä?
- Hetan kanssa en vielä itse ole eläinlääkärissä käynyt, mutta uskoisin sen olevan reipas ja käyttäytyvän hyvin. Awan kanssa ollaan käyty rokotuksilla ja sterkkauksessa + tikkienpoistossa, ja ihan hienostihan neiti on ollut. Mitä nyt vähän piipannut, kun niin paljon mielenkiintoisia hajuja ympärillä ja vähän se myös on haukkunut, kun on toisia koiria nähnyt, mutta muuten ihan ok. Hoitotoimenpiteet on antanut tehdä hyvin ilman minkäänlaisia vastaanpyristelyitä.
Kuinka kauan päivästä hän viettää ilman "ihmisiään"?
- Riippuu päivästä, mutta ma-to voivat joutua kouluni takia olemaan 8-9h päinsä. Perjantaina sitten yleensä on koulussa lyhyempi päivä ja silloin ovat kahdestaan noin 5-6h. Viikonloppuisin olenkin sitten oikeastaan koko ajan kotosalla.
Onko hän häkissä vai vapaasti kotona tämän ajan?
- Vapaasti sisällä saavat kulkea..
Saako hän nousta huonekaluille?
- Sohvalle ja sängylle juu
Kuinka paljon hän saa liikuntaa?
- Maanantaista torstaihin, kun itsellä on pitkä koulupäivä, lenkki on noin tunnista puoleentoista tuntiin + noin 15-30min kestävät pissatuslenkit. Viikonloppuisin sitten vähän pitempää lenkkiä taikka useammin ulos, riippuu paljon päivästä! En kauheesti kattele kelloa, kunhan vaan haahuillaan jossain jonkin verran ( = sopivasti, ettei koirat hypi seinille ;))
Mitä harrastatte?
- Awan kanssa vähän jotain tokoilua yritetään treenailla yksistään ja kaveriporukalla. Hetan kanssa opetellaan peruskäskyjä. Koirapuistossa käydään silloin tällöin ja mätsäreissäkin ollaan oltu :)
Mitä käskyjä hän osaa?
- Awa osaa peruskäskyt suhtkoht hyvin, kunhan jaksaa keskittyä ja kuunnella (...niin, se milloin se sitten jaksaa kuunnella onkin asia erikseen :B ...). Paitsi se tänne-käsky on mukamas niin mahottoman vaikee.. Pitäs kai osata muuttaa ittensä joksikin lenkkimakkaraksi, että saisi neidin huomion milloin ja missä tahansa.. :') Hetan kanssa tosiaan näitä peruskäskyjä opetellaan, pikkuhiljaa alkaa sujua.
Kuinka "aktiivinen" koirasi on (asteikolla 1-10)?
- Ömm, oiskohan ne jotain kasin luokkaa..?
Kuinka älykäs koirasi on (asteikolla 1-10)?
- Sanotaan että kasi. Eipäs.. Kun ysi!
Mistä päättelet niin?
- No onhan nuo älykkäitä vaikka eivät kyllä ihan aina sitä vaikutelmaa annakaan! :D Mut ei ne ihan täysiä idioottejakaan ole ;) Oppivat suhtkoht nopsaa, varsinkin kaikki turhat temput.. :'D
Suojeleeko hän sinua?
- Kyllä, Awa suojelee (tai miten sen nyt ottaa..). Seuraavassa kohdassa siihen vähän selvennystä, että miten..
Miten hän käyttäytyy koiraseurassa?
- Heta on sosiaalinen kaikkia kohtaan, tykkää kaikista ja tahtoo vain leikkiä. Awan käyttäytyminen riippuu todella paljon siitä, että miten se toinen koira käyttäytyy. Awa on toisia koiria kohtaan varautuneempi. Ottaa oman aikansa, että Awa tutustuu toiseen koiraan, mutta kun on saman koiran nähnyt useamman kerran, niin pikkuhiljaa alkaa sitä sietää ja tajuaa, että siitä ei ole vaaraa. Jos toinen koira tulee luokseni Awan ollessa vieressä, en saa huomioida kumpaakaan, niin yleensä siten vältytään kärhämiltä. Irtiollessaan (tai pitkässä liinassa) Awa on rennompi. Hetaa Awa jo sietää ja niitä pystyn huomioimaan yhdessä. Alkuunhan sekin oli hetken aikaa sellaista, että Awa näytteli Hetalle hampaita, jos tämä tuli vähänkin liian lähelle Awan saadessa huomiota. Heta kuitenkin perääntyi aina, mikä oli ihan hyvä ja vältyttiin yhteenotoilta. Muutaman topakan kiellon jälkeen Awa kuitenkin tajusi, että sen nyt vain on siedettävä Heta vieressään ja jaettava saamansa huomio toisen kanssa (:
Entä muiden eläinten kanssa?
- Noh, kaikki muut eläimet haukutaan. Lenkeillä vastaantulevat koiratkin haukutaan.. yleensä.
Mikä on koirasi lempilelu?
- Vinkulelut on aika IN kummankin koiran mielestä. Myös pallot ja vetolelut on jees.
Onko hän autoilija?
Et varmana arvaa kenen häntä..! >:D
- Awa menee autoon nätisti käskystä. Hetaa pitää vielä vähän kannustaa, että tohtii autoon hypätä. Awa yleensä seisoo takapenkillä keskellä ja katselee eteenpäin. Kyllä se joskus myös istuukin. Heta istuskelee tai makoilee yleensä kaikessa rauhassa. Silloin tällöin saattaa hypätä "ovea" vasten katselemaan ikkunasta ulos. Matkustavat takapenkillä, omissa turvavöissään tietysti :)
Tykkääkö uimisesta?
- Kumpikin tykkää kahlata. Lelun kun heittää, niin sitten viimeistään menevät uimaan. Awa varsinkin. Ja kun kerran on uimassa käynyt, menee helposti uudelleen ja vauhdilla.
Mitä koirasi pelkää?
- En nyt yhtäkkiä keksi mitään mitä pelkäisivät..
Onko hänellä hassuja tapoja?
- Heta menee aina ruoan jälkeen pyyhkimään naamansa mattoon... Awa kiehnää jaloissa kuin kissat... Onhan näitä tapoja, nuo tuli mieleen ekana.. x)
Onko hänellä huonoja tapoja?
- Awan huonoksi tavaksi voisin sanoa tuon toisille koirille ärräämisen.Vaikka se ei sitä enää niin kovin usein teekään, mutta silti. Se pitäis saada kitkettyä pois mieluusti kokonaan, jos vain suinkin mahdollista.. Ja kummankin huonoksi tavaksi lasken tuon lenkeillä vastaantuleville koirille haukkumisen. Mutta eiköhän nämäki tavat oo koulutettavissa pois.. Luulisin ;]
Mistä asiasta hänessä pidät eniten?
- Tykkään siitä kun ovat sosiaalisia. Awan kanssahan nyt siis on petraamista vielä vähän koirien suhteen, mutta noin niinku muuten se on ok. Tekevät asioita innoissaan ja osaavat keskittyäkin, kunhan saa oikean vireen niille päälle. Osaavat leikkiä keskenään ja osaavat leikin lopettaakin (myös käskystä lopettavat, jos meinaa mennä liian rajuksi) sekä rentoutua. Ja onhan nuo nättejä, ei sitä voi kieltääkään ;)
Miten hän eroaa muista koirista?
- Uniikkeja, ei toista samanlaista ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti