Ilona

perjantai 14. marraskuuta 2014

Rally-tokon aloitus

Meillä alkoi tänään Frinin kanssa kuuden kerran rally-tokokurssi. Kurssilla oli meidän lisäksi neljä muuta koirakkoa; australianpaimenkoira, sheltti, rottweiler ja collie-mix Rommi, johon tutustuimmekin vähän aikaa sitten Frinin kanssa. Kurssilaisista joillekin rally-toko oli vähän entuudestaan tuttu, mutta kukaan ei kuitenkaan ollut käynyt koiransa kanssa kisoissa, ei edes mölleissä - näin ainakin olin kuulevinani.

Aloitettiin käymällä kylttejä läpi - ei tietenkään mitään rataa menty vielä vaan tutustuttiin kylttien liikkeisiin ja opeteltiin, että miten niitä sitten suoritetaan.


1. Nämä kyltit meille vain näytettiin; Lähtö -kyltistä rata alkaa (koira perusasennossa) ja Maali -kylttiin rata päättyy, luonnollisesti. Istu -kyltti tarkoittaa todellakin sitä, että koiran täytyy vain istua. Ei sen kummempaa. Näitä ei siis harjoiteltu sen enempää, kunhan käytiin läpi.
2. Sitten harjoiteltiin 270* käännöstä oikeaan ja 270* käännöstä vasempaan. Frini seurasi kivasti ja käännös oikealle oli huomattavasti helpompi kuin vasempaan kääntyminen. Kädellä ohjattuna vasempaan kääntyminenkin helpottui - haluan kuitenkin Frinin opettaa kääntymään myös tuohon suuntaan ilman käsiapuja, ihan vain normaalia tokoa ajatellen. Tehtiin melko tiukat käännökset kumpaankin suuntaan.
Näiden jälkeen tehtiin Täyskäännös oikeaan ja Täyskäännös vasempaan. Nämä meni ihan mukavasti, tässäkin oikealle kääntyminen oli helpompaa kuin vasemmalle, mutta ei vasenkaan paha ollut. Treenaamattomuuteen nähden meni varsin hyvin!
3. Näiden käännösten jälkeen opeteltiin tekemään Vasen täyskäännös - eli toiselta nimeltään saksalainen käännös. Koira siis seuraa ihan normaalisti vasemmalla puolella, mutta kun käännytään, niin itse käännyn koiran suuntaan ja koira kiertää takaa - koira siis on edelleen ohjaajan vasemmalla puolella, kun mennään jo takaisin päin mistä tultiinkin.
4. Sitten vain seurattiin ja vaihdeltiin vauhtia; Normaali vauhti, Hitaasti ja Juosten. Frini seurasi hienosti jokaisessa vauhdissa!


5. Seuraavaksi Istu + maahan, josta koira otetaan seuruuseen suoraan makuulta. Frini seurasi hyvin, ja istui nopeasti käskystä. Maahan meni vikkelästi pienellä käsiavulla ja lähti hienosti seuraamaan, kun jatkettiin matkaa.
6. Istu + 1 askel, istu + 2 askelta, istu + 3 askelta, istu. Liike lähtee perusasennosta, otetaan yksi askel, jonka jälkeen koiran on istuttava viereen perusasentoon. Sitten kaksi askelta ja koira taas perusasentoon. Sitten kolme askelta ja istu. Tämäkin sujui ihan mukavasti. Frini istui oikeastaan ilman käskyäkin aina kun pysähdyin.
Pian tämän liikkeen jälkeen otettiin vähän samalla periaatteella toimiva liike, mutta erona oli se, että koira ohjattiin eteen ja mentiin peruuttaen nuo askeleet. Kylttinä oli siis: Koira eteen + 1 askel peruuttaen, istu + 2 askelta peruuttaen, istu + 3 askelta peruuttaen, istu. Tämä oli itselleni jokseenkin haastava. Eikä Frinikään oikein tiennyt mitä siltä halusin. Me ei olla eteentuloa harjoiteltu ollenkaan, joten ihan uusi juttu oli Frinille, mutta kyllä se kuitenkin hyvin hoksasi lopulta, kun muutaman kerran kokeiltiin. Fiksu likka.
7. Lopuksi saatiin kotiläksyksi opetella kyltit Istu + Kierrä koiran ympäri ja/tai Istu + Maahan, kierrä koiran ympäri. Tuo Istu + Kierrä koiran ympäri on meille ihan helppo; tuota istumista (odottamista) on opeteltu agilityn sarallakin jo sen verran paljon ja vähän kaikenlaisilla häiriöillä, että sen täytyykin jo olla meille helppo. Hyvä vain, että on välillä jotain helppoa, jotain minkä koirakin jo osaa.
Tuo toinen sitten taas vaatii treeniä. Frini ei vielä kauhean hyvin osaa maahan mennä (miten niin joku on ollut laiska opettamaan -.-') ilman käsiapuja, mutta onneksi rallyssa niitä apuja saakin käyttää. Aion kuitenkin käsiavun tästä häivyttää vähitellen. Lisäksi se saattaa olla haastavaa, kun sen pitäisi siellä maassa malttaa pysyä ja vielä niin, että minä kierrän sen. Mutta yritetään. Eiköhän se siitä kuitenkin ala luonnistumaan. Frini on fiksu koira, kyllä se oppii ennemmin tai vähän myöhemmin.

Itselläni on tosiaan ALO-luokan kyltit (ja ohjeet) tulostettuina ja muovitaskuihin tungettuina, joten on kotonakin helppo näitä nyt sitten treenailla. Nyt on ainakin vähän motivaatiota enempi, kun on ns. "pakko" edes yrittää kehittyä. Seuraava kurssikerta onkin jo ensiviikon tiistaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti