Ilona

tiistai 18. marraskuuta 2014

Rallytiistai

Hallillehan on tästä meiltä kotoa vajaa kilometri, Eniron karttojen mukaan n. 0,7km, joten käpsyteltiin Frinin kanssa sinne treenailemaan rally-tokoa. Viime kerralla mukana olleiden lisäksi oli nyt saapunut myös suomenlapinkoira.


Aloitettiin treenailu pujotteluilla sekä spiraaleilla. Pujottelut sujui hyvin, Frini seurasi kivasti. Pujottelu aloitetaan niin, että ensimmäinen tötsä jää vasemmalle puolelle. Muistisääntönä on hyvä käyttää tässä agilityn keppejä, nekin aloitetaan samalta puolelta. Tosin näkee sen tehtäväkyltin kuvastakin. Pujottelussa rata jatkuu pujottelun jälkeen seuraavalle tehtäväkyltille ja Pujottelu edestakaisin -tehtävässä tötsät tosiaan pujotellaan edestakaisin ja rata jatkuu sitten pujottelun alkupisteestä seuraavalle tehtäväkyltille.
Spiraalit suoritetaan niin, että ensin kierretään kaikki kolme tötsää, sitten kaksi lähintä ja viimeisenä vielä lähin tötsä. Spiraali oikealle -kyltissä tötsät jäävät koirakon oikealle puolelle ja käännökset tehdään siis oikealle. Spiraali vasemmalle -kyltissä tötsät taas jäävät koirakon vasemmalle puolelle ja käännökset tehdään näinollen vasemmalle.
Frini teki seuraamiset hienosti. Käsiapua toki käytin, mutta oli ihan kivan tiivistä ja katsekontaktikin pysyi aika hyvin - välillä tippui, mutta palautti itsenäisesti. Käännöksetkin sujui tosi hyvin ja nyt jopa vasemmalle kääntyminen toimi ilman suurempaa käsiapua.
Siirryttiin pienelle tauolle, ettei heti alkuun koira väsähdä. Vähän leikittiin narulelulla ja katseltiin muiden harjoittelua.



Seuraavana oli vuorossa pieni ratapätkä (kuva yllä, mittasuhteet vähän väärin, mutta jotain kuvaa edes..), jossa oli viisi tehtäväkylttiä (+ lähtö ja maali) ja meidät napattiin rataa suorittamaan ensimmäisinä. Lähdettiin perusasennosta, Täyskäännös oikeaan meni erittäin hyvin, Frini pysyi hienosti seuruussa. Myös Käännös vasempaan meni hyvin. Kolmantena tehtävänä oli Istu + 1 askel, istu + 2 askelta, istu + 3 askelta, istu. Suhtkoht hyvin meni, vielä on kuitenkin treenattavaa, mutta eiköhän tuokin ala ajan myötä sujumaan. Ihan hyvin Frini istahtaa, kun minä pysähdyn, mutta vielä toki vähän hitaasti ja jää ehkä vähän turhan taakse (jos nyt "täydellisyyttä" haetaan :D). Käännös oikeaan meni hyvin ja sen jälkeen täytyi ohjata Koira eteen (istu) + 1 askel peruuttaen, istu + 2 askelta peruuttaen, istu + 3 askelta peruuttaen, istu ja sitten oltiinkin jo maalissa. Eteentuloa alettiin tosiaan harjoitella vasta viime perjantaina ja kotona sitä ollaan nyt pari kertaa harjoiteltu ehkä viiden minuutin pätkät. Tänään Frini jo hoksasi, että mihin kohtaan sen suurinpiirtein halusin ja istahti siihen. Vähän lähempänä se vielä voisi olla, mutta jälleen; eiköhän se siitä.
Mentiin rata vielä toisenkin kerran heti perään ja samalla kaavalla sujui, kuin ensimmäinenkin pätkä.



Radan jälkeen pidettiin taas pieni huilitauko ja sitten taas jatkettiin. Sillä aikaa kun yksi koirakko suoritti rataa, muut saivat harjoitella itsenäisesti viime kerralla opeteltuja liikkeitä sekä paria uutta.
Vasen täyskäännös (eli saksalainen käännös) oli nyt itselle selvä, Frini vielä vähän jäi hölmistyneenä kääntymisessä jälkeen, mutta kun kehotin sitä seuraamaan, se kyllä äkkiä haki hyvän paikan ja seurasi. Apusanaksi ajattelin ottaa tähän "saks".
Uusia kylttejä oli Koira eteen, vasemmalta sivulle sekä Koira eteen, oikealta sivulle. Jälleen siis saatiin treenattua eteentuloa, hyvin meni. Kerran hakeutui tosi hyvään paikkaan, noin 10cm päähän - ja se riittää mulle, siihen olen erityisen tyytyväinen! Ohjeissa sanotaan, että koiran kuono saa olla enintään 30cm päässä ohjaajasta, joten tuo 10cm on jo varsin hyvä. Vasemmalta puolelta sivulle siirtyminen oli ihan helppoa, Frini tulee perusasentoonkin vasemmalta. Tässä kyltissä tosin koira ei saa istua sivulle tullessaan vaan liike jatkuu heti seuraamisella kohti seuraavaa tehtäväkylttiä. Oikealta puolelta, eli ohjaajan takakautta, sivulle siirtyminen olikin sitten vähän haastavempaa, mutta kyllä sekin herkun voimalla onnistui. Tähän ajattelin ottaa apusanaksi "takaa". Tässäkään koira ei istu peruasentoon sivulle tullessaan vaan liike jatkuu seuraamisella.



Lopuksi vielä treenailtiin maahanmenoja, istumista sekä koiran ympäri kiertämistä. Ensimmäisenä pari kertaa kokeiltiin Istu + maahan, josta koira lähtee seuruuseen suoraan makuulta. Frini meni maahan pienellä käsiavulla ja lähti seuraamaan käskystä tosi hienosti!
Tämän jälkeen Istu + maahan, kierrä koiran ympäri -tehtävän harjoittelua. Maahan meni samoin kuin edellisessä ja pysyikin siellä, kun kiersin koiran - kerran taisi nousta istumaan, mutta otettiin uudelleen ja onnistui. On se taitava tyttö ^_^
Viimeisenä treenattiin pari keraa Istu + kierrä koiran ympäri -kylttiä ja sekin meni mukavasti. Kaikki tehtävät suoritetaan vielä vähän hitaanpuoleisesti ja varmistellen, mutta enpä nyt vielä odottaisikaan mitään täydellisiä suorituksia - sen verran vähän ollaan vasta näitä harjoiteltu. Nostetaan rimaa vähitellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti