Ilona

perjantai 21. marraskuuta 2014

RallyaRallya!

Aamupäivästä käytiin flikkojen kanssa reippaalla puolentunnin mittaisella lenkillä uudessa maastossa; Frini sai olla oikeastaan koko lenkin ajan vapaana ja kun käännyttiin takaisin kotiin päin, pääsi Hetakin hetkeksi juoksemaan. Maasto oli mennessä koko ajan loivaa nousua, pari jyrkempääkin kohtaa siihen mahtui. Kyllä muuten huomasi, etten taida olla ihan terve, koska kunto meinasi loppua heti alkuunsa. En nyt tosin sano, että tuo kunto muutenkaan mikään järin loistava olisi, mutta ei se nyt NOIN surkeakaan kyllä voi olla! :D Huomenna täytyy kyllä mennä sama lenkki uudelleen - ja ehkä vähän pidempikin, mikäli kunto antaa myöten :p

Iltakuudelta mulla ja Frinillä oli taas rally-tokotreenit KauKon hallilla. Tällä kerralla Anu (kouluttajamme) oli rakentanut pari kahdeksan tehtäväkyltin mittaista rataa, joita sitten suoritettiin omaa tahtia ja Anu kävi vuoronperään seuraamassa jokaisen tekemistä. Toki ensin käytiin radat läpi ilman koiria ja selvitettiin miten mikäkin tehtävä suoritetaan oikeaoppisesti. Hairaannuttiin jopa keskustelemaan jo ylempien luokkien liikkeistä ja miten niitä suoritetaan ja mitä esim. houkutuksella voi olla houkutuksena jne, kunnes taas palattiin tämänkertaisiin alokasluokan tehtäväkyltteihin.

Ratoja tehdessä itselle tuli välillä joitain pieniä aivopieruja ja senpä vuoksi sitten unohtelin asioita ja tein vähän väärin - nuo kyltit täytyy melkein opetella ulkoa, että muistaa milloin koira istuu ja milloin se jatkaa seuraamista suoraan ilman istumista välissä jajaja.. Toisaalta, kyllähän se "istu" siellä lapuissa lukee, mutta silti.. Noh, annan anteeksi itselleni aivopierut. Koira ei kuitenkaan tiennyt tekevänsä väärin; pyysin istumaan, se istui ja sai palkan - ja samassa huomasin, että hupsis, ei tässä olisikaan pitänyt istua. Ja sitten uudestaan suorittamaan ko. tehtävä oma moka korjaten.


Ekalla radalla (kuva yllä) ensimmäisenä tehtävänä oli Askel oikealle, jossa siis otettiin tosiaan se askel oikealle kyltin jälkeen, koiran seuratessa normaalisti vasemmalla puolella. Seuraavana Istu + maahan, jossa pysähdytään kyltille peruasentoon ja siitä koira käsketään maahan (niin, että sen kyynärpäät osuu maahan). Tältä kyltiltä koiran tulee lähteä seuraamaan suoraan makuuasennosta. Kolmantena Käännös oikeaan ja neljäntenä Vasen täyskäännös (eli saksalainen käännös), jossa apusanana käytän "saks". Tässä kohdassa muuten tehtiin kerran ihan vahingossa VOI-luokan liike "Molemmat vasempaan täyskäännös", joka meni aika täydellisesti. Toki tarkoitus oli tehdä tuo saksalainen käännös, mutta Frini päätti kääntyä itsekin vasemman kautta - jos tätä oltaisiin oikeasti yritetty, niin en usko, että olisi ihan noin hienosti mennyt :'D

Viidentänä tehtäväkylttinä oli Täyskäännös oikeaan ja kuudentena 270* käännös vasempaan, jossa saatiin tehtyä kivan tiivis käännös! Seitsemäntenä Koira eteen + oikealta sivulle, jossa koira EI istu sivulletullessaan vaan koira otetaan suoraan seuruuseen. "Oikealta sivulle" tarkoittaa siis sitä, että koira kiertää ohjaajan takakautta vasemmalle sivulle ja tässä käytän apusanana "takaa". Kahdeksantena eli viimeisenä kylttinä oli Istu + maahan, kierrä koiran ympäri. Pysähtyessämme kyltille Frini istui hienosti jo ennen kuin ehdin edes antaa käskyä. Maahanmenoon annoin aika voimakkaan käsiavun ja jätin Frinin etujalkojen väliin muutaman herkun, kun lähdin koiraa kiertämään. Lisäksi palkkasin heti, kun palasin takaisin sen viereen ja se pysyi maassa siihen saakka, että otin sen taas seuruuseen!
Seuraaminen oli kokonaisuudessaan ihan hyvää, mutta välillä jäi vähän jälkeen. Tehtiin kyllä melko pitkää seuruutakin ja sekin on varmasti syynä siihen ajoittaiseen laahaamiseen - seuruun opettelukin on vielä vähän kesken, joten ei mikään ihme. Palkkaa kyllä sai hyvästä seuraamisesta, mutta tätä pitäisi ihan yksittäisenä liikkeenä vielä treenailla hurjasti ja pikkuhiljaa pidentää matkaa - ja yrittää häivyttää käsiapukin pois. Mutta mikäs kiire meillä on, valmiissa maailmassa? ;)


Toisella radalla (kuva yllä) ensimmäisenä tehtävänä oli Koira eteen + oikealta sivulle, istu. Tämä oli ainakin yksi niistä kohdista, missä se aivopieru tuli. Nimittäin, kun saavuttiin kyltille, istutin koiran perusasentoon vaikka se olisikin suoraan seuruusta pitänyt ohjata eteen istumaan. Tämän mokan huomasin vasta kanssatreenaajamme suorittaessa kylttiä, joten kun mentiin Frinin kanssa uudestaan radalle, tehtiin tehtäväkin oikein. Lisähaasteena tämän kyltin vieressä oli vielä A-este, mikä jostain syystä veti Friniä kovasti puoleensa. Olikohan tuo vinkki, että pian pitäisi taas jo aktivoitua agilityn saralla? ;)

Toisena tehtävänä oli Spiraali vasemmalle. Tämä oli meille ihan helppo, Frini seurasikin tässä hyvin. Kolmantena 270* käännös oikeaan - myös tässä saatiin tehtyä mukavan tiivis käännös. Neljäntenä Istu + kierrä koiran ympäri - ehkä meidän bravuuri tällä hetkellä tässä lajissa! Ja nyt kun sanoin tuon, niin varmasti alkaa jatkossa menemään päin prinkkalaa.. :D
Viidentenä Koira eteen + 1 askel peruuttaen, istu + 2 askelta peruuttaen, istu + 3 askelta peruuttaen, istu. Kyltille saavuttaessa koira suoraan seuruusta eteen istumaan ja siitä lähdetään peruuttelemaan ensin yksi askel, sitten kaksi ja sitten kolme. Mun täytynee opetella laskemaan tai ainakin ottamaan nuo askeleet oikein. En oikein tiedä millä tavalla askelsin väärin. Tosin, kun mentiin viimeisellä kerralla tätä rataa läpi, niin askeleetkin meni kuulemma oikein. Tarttis varmaan videon omasta suorituksesta, niin näkisin, että miten mä sen teen :D ..
Kuudentena Käännös vasempaan, hieno! Oikeaoppisuudesta en sitten tiedä, mutta ainakin omasta mielestä käännös meni nappiin ja Frini pysyi hyvin seuruussa. Seitsemäntenä 360* oikeaan, myös tämä oli hieno! Mukavan tiivis ympyrä saatiin tehtyä hyvällä seuraamisella. Viimeisenä kylttinä Koira eteen + vasemmalta sivulle. Ihan ok, eteentuloa pitää treenata erikseen, että se alkaisi sujua ja Frini tulisi lähemmäs - nyt jää vielä turhan kauas useimmilla toistoilla. Vasemmalta sivulletulo on suhtkoht helppo, ainut vaan, että tällä kyltillä koira ei saa istua perusasentoon vaan se täytyy ottaa heti seuruuseen ja kohti seuraavaa kylttiä - mikä tosin tarkoitti nyt tällä meidän harjoituskerralla Maalia.

Kokonaisuudessaan kiva treenikerta, ensiviikon tiistain treenejä odottelen jo innolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti