Ilona

lauantai 19. joulukuuta 2015

Jenna Caloanderin opissa


Jenna Caloander saapui Seinäjoelle LAGU:lle kouluttamaan tänä viikonloppuna (pe-la 18.-19.12.2015). Itse ilmoittauduin kuunteluoppilaspaikalle - ja kyllä sivusta seuraamallakin vain oppii uutta ja kokee "ahaa!" -elämyksiä! Koulutus oli kyllä kaikin puolin niin loistava! Jenna on ihan mieletön kouluttaja; vaatii koirakoilta asioita, mutta tsemppaa ja kannustaa niin mahtavasti, että siinä sivustaseuraajakin meinasi ihan eläytyä mukana! Ja sitten, kun se onnistuminen tulee, niin on aidosti iloinen koirakonkin puolesta. Osaavimmat ohjaajat juoksutti ihan piippuun (tarkkaili tietenkin koiran jaksamista, ja jos koira näytti hyytyvän -> tauolle); siinä jo katsojakin hengästyi ja eläytyi. Lopulta kun saivat radan kokonaan nollana läpi, niin meinasi itselläkin ihan tippa tulla linssiin, kun ohjaaja oli niin onnellinen (ja varmasti hivenen helpottunutkin ;p)! :D Mutta täytyy kyllä sanoa, että koulutuksessa oli mukana niin päteviä koirakoita, että oksat pois! Ihan mieletöntä menoa ja sitä oli ilo katsella! :) Joskus täytyy kyllä yrittää päästä Jennan oppiin omankin koiran kanssa! ^_^

Perjantain rataprofiili oli tämän näköinen:
Lähdössä koira kannattaa jättää lähemmäs kakkosestettä; näin koiralle ei kerry liikaa vauhtia, eikä käännös mene pitkäksi -> tiiviimpi käännös. Kakkoshypylle koiran voi ohjata törkkäämällä takaakiertoon ja itse valssaten nopeasti pois koiran alta ja lähetys putkeen. Kakkoshypyn voi ohjata myös pakkovalssilla. Putkijarru "shh"/kutsu koiraa nimeltä. Kun koira menee 3-putkeen, ohjaaja juoksee lujaa ja ohjaa vastakkaisella kädellä koiraa 4-putkeen (keppihakuisilla koirilla oltava tarkkana). Heti nelosputken jälkeen valssi ja koira 5-putkeen. 6-7 välistävedolla ja kasille takaakierto. Ohjaaja A:n puolelle ja vastakkaisella kädellä ohjaten 9-hypyn, törkkäisy kympille ja siitä 'normaalisti' A:lle saakka. 13-hypylle takaakierto ja 13-14 -välille saksalainen (= "huijataan" koiraa; ohjauskäsi on ensin tässä tapauksessa oikea, vaihtuu esteiden noin puolessavälissä vasempaan. MUISTA oma katse koiraan/ohjauspuolelle!). Heti saksalaisen jälkeen valssataan keinulle. Valssilla koira saadaan kääntymään tiiviimmin ja kerrotaan selvästi mihin ollaan menossa (tässä ollaan menossa keinulle, ei putkelle!). Seuraavaksi putket 16-17 ja juosten lähettämään 18-putkeen. Koiran ollessa putkessa kutsu koiraa nimeltä saadaksesi tiiviimmän käännöksen ja ohjaa huolellisesti kepeille (putkihakuisilla koirilla oltava tarkkana). Keppien jälkeen valssaus ja koira 20-putkeen ja loppu 'normaalisti'.

Lauantaina rata näytti tältä:Lähdössä koira kannattaa taas jättää lähemmäs kakkosestettä, jotta koiralle ei kerry sitä vauhtia liikaa ja se pystyy tekemään tiiviimmän käännöksen. 2-hypylle vastakäännös ja 3-hypylle takaakierto. Törkkäisy neloselle, lähetys putkeen ja sitten piti juosta lujaa! 8-putkelle putkijarru "shh" ja koiran nimeltä kutsuminen tiiviimmän käännöksen saamiseksi. 9-hyppy pakkovalssilla, 10 peruskäännöksellä, 11 takaakierto, 12-hypylle törkkäisy ja sitten taas mentiin niin lujaa, että ehdittiin tekemään persjättö 15-putkelle. 16-putkelle putkijarru ja koiran nimeltä kutsuminen, 18-hypylle takaakierto ja valssaten 19-putkeen. Persjättö ja ohjattiin koira kepeille; jos pystyi, niin lähetys kepeille ja leijeröiden (21-putki ohjaajan ja keppiä suorittavan koiran välissä) kepeiltä pakkovalssilla 21-putkeen. Jos leijeröinti vaikeaa, ohjaus kepeiltä valssaten 21-putkeen. 23-hypylle takaakiero ja loppu 'normaalisti.

Tällaiset radat oli Jenna kehitellyt koulutusviikonlopulleen. Perjantain radan 12-15 kohta oli suora kopio tämän vuoden EO-kisaradalta, sillä Jenna halusi opettaa miten tuollainen kohta radalla olisi fiksuinta suorittaa. EO-radalla 3-putken tilalla oli puomi, mutta muuten samanlainen. Ansapaikat siis tosiaan 12-15 esteiden vieressä olivat juurikin tuo 3-putki ja 7/9-hyppy. Vaan hyvinpä koirakot sen sitten oikeanlaisella ohjauksella selvittivät! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti