Ilona

maanantai 17. joulukuuta 2012

Pysäytä pentutehdas

"Älä osta sikaa säkissä", sanotaan. Sama pätee myös koiriin. Julkisuudessa on nyt nostettu koira pöydälle ja otettu puheenaiheeksi häikäilemätön pentutehtailu.
Pentutehtailu, mitä se on? Kasvatetaan koiria vain rahan kiilto silmissä, sitä se on. Narttukoira joutuu elämään rankkaa elämää, kun sillä teetetään pennut jokaisesta juoksusta, mikä tarkoittaa siis sitä, että se saa pennut kaksi kertaa vuodessa (mikä on ihan liikaa!)! Koirien hyvinvoinnista ei välitetä. Turkit ja kynnet jää hoitamatta, rokotukset ja loishäädöt antamatta. Hyvä jos "muistetaan" ruokkiakaan. 
Tämä on ääripää, "lievempiäkin" tapauksia löytyy. Yleensä koiran elinympäristö on kovin sotkuinen ja saattaa olla jopa vaarallinenkin sille. Epäsiisteyden takia pennunostajaa ei välttämättä päästetä sisälle saakka pentuja katsomaan vaan pentu saatetaan tuoda ulos tms.
Ostamalla pennun tällaisesta paikasta, teet vain tilaa uudelle. Vaikka pentu olisi miten söpö tahansa, ei sitä kannattaisi tuollaisesta paikasta ostaa vain sen takia, että "kun ostan pennun, se pääsee turvaan. Pois tuosta kamalasta paikasta". Ehkä se pääseekin pois sieltä, mutta näin tehtailija sai taas yhden pennun myytyä ja jatkaa toimintaansa samaan tapaan! Parhain keino lopettaa tehtailu on olla tukematta sitä mitenkään. Ilman ostajia ei ole myyjiäkään!
Etsitkö halpaa pentua? Usein pentutehtaissa kasvaneet koirat ovat halpoja ja sekarotuisia saatetaan myidä rotukoirina. Jos ostat pennun, et välttämättä koskaan tule saamaan tarvittavia todistuksia (esim. eläinlääkärintodistus, rekisteritodistus yms.) vaikka sinulle ne luvattaisiin.
Pentutehtaissa kasvaneilla pennuilla saattaa olla sairauksia, joiden hoidattaminen eläinlääkärillä voi tulla kalliiksi. Pahimmassa tapauksessa pentu voi sairastua niin pahoin, että se joudutaan lopettamaan.


Otteita tekstiin täältä.
Kuvat täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti