Ilona

tiistai 2. joulukuuta 2014

Hetan rodut pohdinnassa


Hetan rotujahan ei ole tiedossa, mutta veikkauksia on tullut monenmoisia tässä reilun parin vuoden aikana, mitä Heta on nyt meillä asustellut. Tässä muutama ehdotus ja perustelut niille:

Lunnikoira. Kun tarkemmin katselee ja vertailee Hetan ja lunnikoiran rakennetta, on ne kieltämättä hyvin paljon samankaltaisia. Kannuskynnetkin Hetalta löytyy takajaloista, mitkä ovat lunnikoirilla tyypilliset. Haukkuäänikin itseasiassa kuulostaa samanlaiselta ;) Myös koko täsmäisi melkoisen hyvin. Lunnikoiran ihannesäkäkorkeus rotumääritelmän mukaan on uroksilla 35-38 cm ja nartuilla 32-35cm ja painoa uroksilla n. 7kg ja nartuilla n. 6kg. Heta on säkäkorkeudeltaan noin 40cm ja painoa on noin 7kg. Rotumääritelmä kuvaa rodun käyttäytymistä ja luonnetta tarkkaavaiseksi, energiseksi sekä eloisaksi ja sitähän Hetakin on.
Bordercollie. Luonne, jonkinlainen paimennustaipumus tulee esiin erityisesti toisten koirien kanssa leikkiessä. Usein Heta tekee niin, että juoksee lujaa ja yhtäkkiä painautuu maahan makaamaan, "vaanimaan". Ihan kuten esimerkiksi bordercollie tekee lampaita paimentaessaan ja "hiipii" laumaa kohti intensiivisesti tuijottaen. Heta tekee samoin, tosin kohteena lampaiden sijaan toiset koirat :')
Mittelspitz. Väritys, koko "vahtikoiramaisuus"..
Australiankelpie. Kasvot/ilme, kirsun pigmentti, paimenkoiramaisuus..
Jackrussellin-/parsonrussellinterrieri. Kasvot jokseenkin terrierimäiset.
Pohjanpystykorva. Pieni taipumus riistaviettisyyteen. Voi toki tulla muualtakin. Mutta pienen kokonsa vuoksi pohjis voisi olla varteenotettavin vaihtoehto pystykorvaroduista.
Schipperke. Pieni, kevytluustoiset raajat, "vahtikoiramaisuus". Rotumääritelmä sanoo, että "schipperke on utelias koira, joka pyydystää rottia, myyriä ja muita jyrsijöitä", ja sitä Heta kylläkin kieltämättä tekee.
Jokin vinttikoira. Sen selkeästi nousevasta alalinjasta tulee mieleen vinttari, pienistä vinttareista italianvinttikoira ja whippet tulee mieleen ensimmäisinä.


Niin, tuossa nyt rotuja mitä Hetassa on ehdoteltu olevan ja ihmisiltä kuultuja perusteluita miksi veikkaavat juuri kyseistä rotua.
Hetan emä on sekarotuinen pystykorva, isästä ei ole minkäänlaista tietoa, mutta mitä luultavimmin myös se on sekarotuinen yksilö. Hetan veli on kuulemani mukaan myöskin pystykorvainen, mutta kokonaan ruskea ja hieman Hetaa isompi.Ihan pikkupentunahan tuo on elänyt kuulemani mukaan melko kurjissa oloissa, ei mitenkään semmoisessa paikassa, missä koiranpennun pitäisi kasvaa ja elää ensimmäiset viikkonsa. On siis onnenkauppaa, että neidistä on tullut noin sosiaalinen ja mahtava tapaus. Asiat voisivat olla toisinkin.Vain Luoja tietää mitä rotuja Hetassa oikeasti onkaan! Toisaalta, mulle on "ihan se ja sama" mitä neiti loppujen lopuksi pitää sisällään, se on siitä huolimatta mainio koira ♥


Tuleeko teille vielä joitain muita rotuja mieleen kuvista päätellen? ☺

2 kommenttia: